10. скупштина Светског савета цркава у Кореји

Десета скупштина Светског савета  цркава  (ССЦ) почиње сутра, 30. октобра.

Скупштина пружа прилику да се освежи светски екуменски покрет – надахњујући га искреношћу, скромношћу и надом, како је рекао генерални секретар ССЦ.

Пречасни др Олав Фиксе Твејт, генерални секретар Светског савета цркава, и лутерантски пастор из Цркве Норвешке, додаје  да „захваљујућу скромности, искрености и нади, можемо живети заједно као човечанство и као хришћани у свету где су правда и мир основни иницијатори, а не тек пуке речи.“

Тема скупштине ССЦ је молитва „Господе живота, води нас ка правди и миру“.

Скупштина се одржава од 30. октобра до 8. новембра у Бусану, у Јужној Кореји, и окупиће око 3.000 учесника из Азије и пацифичког региона, Африке, Европе, Блиског истока, Северне и Јужне Америке и Кариба, укључујући огроман број младих и неколико хиљада корејских хришћана.

Светски савет црква је основан 1948. године у Амстердаму. Последња, девета скупштина је одржана у месту Порто Алегре, у Бразилу,  2006. године,  где је Српска Црква такође била заступљена. На овој скупштини обележиће се и 65 година рада Светског савета цркава као институције. Иначе, седиште овог међуцрквеног тела је у Женеви.