11. септембар – Сверуски дан трезвености у целој Русији

На усековање Светог Јована Крститеља, 11. септембра, у Русији се празнује Сверуски дан трезвености. На тему трезвености држе се предавања, дају се бесплатне консултације стручњака, одржавају конференције, фестивали, приређују спортске акције. У неким областима, на пример у Тјуменској области, ова збивања потрају и недељу дана, а у Тули – током целога месеца. По одлуци управе читавог низа региона, на Дан трезвености пића се продају у ограниченом опсегу.

Данашњи Дан трезвености је васпостављен у Русији 2014, а иначе је први пут о њему донео одлуку Правитељствујушчи Синод 1913. године, да би 1914. било одлучено да се светкује сваке године. У совјетско време била је прекинута традиција обележавања празника трезвености, али је Свештени Синод Руске Цркве обновио обележавање празника 2014. године.

Датум 11. септембар није одабран случајно. Тога дана хришћани светкују спомен на Усековање главе Св. Јована Претече. Пророку је одсечена глава за време пијанчења на гозби цара Ирода, а и иначе тога дана држи се строг пост. Из овог разлога се овога дана у руским  црквама моли за алкохоличаре, а свештеници држе проповеди о важности очувања трезвеног начина живота. Данас у Русији делује више од 600 православних организација с пројектима помоћи зависницима од алкохола. А при Светом Синоду од 2011. ради Координациони центар за сузбијање алкохолизма и неговања трезвености.

Извор: Pravoslavie.ru (с руског Информативна служба Српске Православне Цркве)