120 година цркве Светог Томе у Пироману

ПироманУ недељу, 19. октобра 2008. године, црква Св. апостола Томе у Пироману код Обреновца је на Томиндан, дан храмовне славе, обележила и значајан јубилеј - 120 година од подизања овог светог храма. Свечаности су, поред мноштва верника из неколико села која парохијски припадају овом храму, представника локалне власти и осталих угледних званица, присуствовали и потомци ктитора, добротвора и оснивача овог светог храма.

Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење неколико свештеника и два ђакона, служио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин. У току Свете Литургије је протојереј Борисав Ђорђевић, парох први пиромански, унапређен у чин протојереја-стварофора и правом ношења напрсног крста, а јереј Драган Пантелић, парох други пиромански, у чин протонамесника. Владика Милутин је, том приликом, похвалио труд одликованих свештеника на обнављању ове светиње и читавог црквеног комплекса.

Пироман Тумачећи данашње Свето Јеванђеље Епископ Милутин је, у својој свечаној беседи, поручио присутнима да се не задржавамо на плићацима овога света и века. „ Отиснимо се у дубине морске, то јест, немојмо само овим очима гледати какав је овај свет и злоупотребљавати га јер смо, с друге стране, неспособни да свакога човека гледамо као икону Божију. Само онај ко је, пролазећи овуда, спреман да сврати у храм и дом Бога Живога, да се у њему сусретне и с Њим прича, изаћи ће светла и света образа душе своје у вечном животу. Сваки дан се треба Богу молити, пред Њим уздисати и тражити да нам да најпре Царства Божијега и правде Његове, а остало ће нам се све додати. Отисните своју мисао у дубине земаљске и висине небеске и постаће вам јасне све тајне Божије, а нарочито тајна живота који нам је Бог дао."

Након свечане литије и резања славског колача је уследио пригодан културно-уметнички програм, а потом и славска трпеза љубави.

У дану свеопште духовне радости у неколико наврата се говорило о зидању овог светог храма, његовим почецима, залагању и труду оснивача и парохијана на његовом подизању, али и равности данашњег верног народа обе парохије пироманске који, на себи својствен начин, својој цркви, увек када то затреба, притиче у помоћ.

Александар Максимовић

Извор: Епархија ваљевска