150 година од доласка светог Николаја Јапанског у Јапан

У Јапану је прошле године почело празновање низа јубилеја повезаних са именом светог Николаја Јапанског. 2010. године је обиљежено 40 година од прослављења Архиепископа Николаја. Поводом тога у Осаки (Западнојапанска епархија) организован је семинар и изложба. Ове 2011. године празнује се 150 година од доласка младог јеромонаха Николаја (Касаткина) у Хакодате. Следеће године у фебруару се пуни сто година од престављења светог равноапостолног Николаја Јапанског.

У Хаккодате (Источнојапанска епархија) планиране су велике свечаности: годишњи сабор клира и мирјана Јапанске аутономне православне цркве, који се иначе по традицији дешава у Токиу. Треба да се изда албум у знак сјећања на Николаја Јапанског и књига о историји храма Васкрсења Христова у том граду, и да се сниме нови дискови са православним појањем на јапанском језику.

У Западнојапанској епархији у храму Нагоја (гдје је благочини свештеник Георгије Мацусима) у фебруару 2011. године одржан је семинар на којем је историчар архитектуре Михаил Икеда држао предавање на тему „Храм Христовог Васкрсења у Токиу и руска архитектура 19. вијека".

О мисионарењу се не говори само у Јапану, ове године братство светог Германа Аљаског је издало календар о равноапостолном мисионару и његовом чеду - Јапанској православној цркви. 16. фебруара, на дан престављења Николаја Јапанског на токијском гробљу Јанака сваке године се служи молебан равнопаостолном мисионару.

Међутим, живи празник мисионарских трудова светог Николаја је подизање нових храмова у Јапанској православној цркви. Крајем 2009. године подигнути су храмови у Нагоји и Фукуока, а у децембру 2010. г. завршена је изградња храма у парохији Тооно ( Источнојапанска епархија). Ту је 14. децембра 2010. г. Епископ сендајски Серафим (Цудзие), одслужио благодарствени молебан поводом завршетка изградње храма.

Извор: Митрополија црногорско-приморска