15 година од обнове и освећења црква на Румији

15 година од обнове и освећења црква на Румији
15 година од обнове и освећења црква на Румији
15 година од обнове и освећења црква на Румији
15 година од обнове и освећења црква на Румији

Поводом 15 година од обнове и освећења цркве Свете Тројице на Румији, на празник Светог мученика Емилијана, 31. јула 2020. године, служена света Литургија којом је началствовао јереј Јован Пламенац, барски парох.

Након читања зачала из светог јеванђеља, сабраним верницима се обратио парох који је оценио да је 2005. године румијска светиња преузела мученички барјак од ловћенске цркве Светог Петра Цетињског, као и да су протелих 15 година године њеног мучеништва.

-Ова црква је доживјела мало оваквих лијепих дана као што је овај данас, када се у њој око самога Господа, у нераздјељивом јединству Његовог тијела, сабира и Богу службу приноси видљиви дио Цркве, народ и свештенство, заједно са ангелима Господњим. Црква је ту на ово култно уистину свето мјесто, које је слично мјесту Хорив гдје се Бог Мојсију јавио, искапала сузама и знојем наших предака, исцијеђена из њихових срца молитвама и вјером”, казао је јереј Јован Пламенац.

-Злонамјерне су неистине које се тенденциозно пласирају, а које су почеле у Скупштини Црне Горе, да је румијска црква пореметила барски међувјерски склад. Та тврдња не почива ни на каквом доказу.  Црква Свете Тројице је обновљена уочи Видовдана 2005. године, а на данашњи дан освештана. На овом мјесту некада је била црква и то сјећање је било живо све ове вјекове у народу овог краја. И зато су они са силном надом овдје сваке године у румујској литији са крстом Светог Јована Владимира, излазили и доносили по један камен, да би се, када буде довољно камења, црква обновила. И сабрало се, слава Богу, довољно камења и ми смо цркву обновили. И слава Богу, поред свих притисака и невоља које спопадају цркву на Румији, она и даље тврдо, чврсто, јако стоји. Ми је бранимо својим доласком овдје, бранимо је прије свега светим Литургијама када овдје заједно са нама обитавају и ангелске силе и сам Господ Христос, коме нека је слава и хвала у вјекове вјекова, амин, казао је јереј Јован Пламенац.

Црква на Румији је постојала од византијских времена, порушена је приликом турске окупације Бара 1571. године. Обновљена је 2005. године тако што је према вековном предању долетела са неба. Наиме црква чије су димензије 4 метра висине, 3 метра дужине и 2 метра ширине, са тежином од 3 тоне, тада је на врх Румије постављана хеликоптерима Војске Србије и Црне Горе. Крајем 2018. године, црквица је обложена камењем које је народ вековима доносио да би се храм обновио.

Извор: Митрополија црногорско.примроска