15 година од страдања Срба у подвелебитским селима

ГласМедачки џеп био увод у друге акције. Хрватска војска је у Дивоселу, Почитељу и Читлуку убила 88 Срба, од чега 46 војника, шест полицајаца и 36 цивила, међу којима је било 18 жена. До сада су пронађена 84 посмртна остатка, од којих још осам није идентификовано. 

Председник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац изјавио је јуче да је акција Хрватске војске „Медачки џеп“ која је трајала од 9. до 17. септембра 1993. године била увод потоњим трагедијама Срба из Републике Српске Крајине.

- Монструозност у начинима на које су тада почињени злочини над Србима, убиства са ритуалним карактерима, имали су поруку да човека сведу на ниво животиње, али и да упуте поруку сународницима убијених шта их чека ако дочекају хрватске снаге - рекао је Штрбац на конференцији за новинаре, а пренела Срна.

Он је подсетио да је у овој акцији на подвелебитска села „Медачког џепа“ - Дивосело, Почитељ и Читлук погинуло 88 лица, од чега 46 војника, шест полицајаца и 36 цивила, међу којима је било 18 жена, те додао да су до сада пронађена 84 посмртна остатка, од којих још осам није идентификовано и да се трага за телима још четири убијена Србина.

Према његовим речима, Срби су у акцији „Медачки џеп“ убијани на веома свиреп начин.

Штрбац је навео пример жене, чија су два сина била у хрватској војсци, која је жива набијена на колац, те додао да је више жена спаљено, а да су једног ретардираног младића обесили наопачке и гађали ножевима.

- Истрага о овом злочину, иако је реч о малом подручју, о чему је све било снимљено, трајала је дуго - рекао је Штрбац и додао да је чак и хрватско правосуђе у пресуди генералима Мирку Норцу и Рахиму Адемију утврдило да је реч о најмонструозније почињеним злочинима.

Штрбац је за пресуду загребачком Жупанијском суду од 31. маја ове године, према којој је за злочине у „Медачком џепу“ Адеми ослобођен, а Норац осуђен на затворску казну од седам година, рекао „да неће стати на овоме“, најавивши да ће тражити адекватно кажњавање и по командној одговорности и непосредних извршилаца.

- Адеми, који је тада био заменик команданта зборног подручја Госпић, ослобођен је иако је издао више од 80 наредби за припрему и извршење ове акције, а Норцу је казна изречена на основу почињених кривичних дела ратног злочина против цивилног становништва и ратних заробљеника“, констатовао је Штрбац.

Он је истакао да је у овом судском процесу дошло до минимизирања жртава, појаснивши да им је суђено за убијена 23 цивила и пет војника и да је при том узимано у обзир само оно што је директно доказано, али не и образац понашања.

- Овде се двоструки аршини огледају и у томе што је суд у Госпићу осудио петорицу Срба у одсуству због тога што су држали затвореног, те физички и психички малтретирали заробљеног хрватског полицајца тако што су тројица добила осам, а двојица шест година затвора - навео је Штрбац.

ПАРАСТОС УБИЈЕНИМ СРБИМА

У бањалучком Саборном храму Свете Тројице данас ће у 11 часова бити служен парастос жртвама „Медачког џепа“.
Парастос стотинама Срба побијеним у Медачком џепу биће одржан данас у 11 сати и у цркви Светог Марка у Београду.
Биће то подсећање на жртве злочина јединице регуларне хрватске војске, која је овај чин означила као пројект „Спржена земља“. Француски генерал Жан Кот, један од тадашњих команданата мировних снага ОУН, записао је да хрватска војска у поменутим селима „није оставила ни живу мачку“.

Извор: Глас јавности, 9. септембар 2008. - Петар Пашић