160 година од Битке на Граховцу

160 година од Битке на Граховцу
160 година од Битке на Граховцу
160 година од Битке на Граховцу
160 година од Битке на Граховцу

У Никшићу је 25. априла 2018. године одржана конференција за новинаре коју су поводом обележавања 160-годишњице битке на Гроховцу организовали Епархија будимљанско-никшићка и Завичајно удружење Стара Херцеговина.

Председник Црквене општине Никшић г. Ратко Кривокапић је казао да је битка на Граховцу одраз мудрости, слоге, љубави и изнад свега помоћи Божје и празника Вазнесења јер се битка одиграла на Спасовдан 1858. године.

Кривокапић је указао на улогу књаза Данила, који је дипломатским путем успео да добије наклоност Француске за почетак борбе за ослобођење од турског ропства са циљем уједињења Црне Горе и Херцеговине. Књаз Данило је са црногорским и херцеговачим првацима припремио битку у којој је, како наводи Кривокапић, црногорска војска била слабо наоружана, док је турска била веома добро снабдевена и бројно надмоћнија у односу на Црногорце и Херцеговце.

-Дан уочи битке чули су се жестоки турски плотуни, па је дошло до повлачења Цуца и других Катуњана. Међутим, на њих су пресудно утицале ријечи опомене капетана Милоша Кривокапића, те је у њима прорадио Косовски завјет. Кренула је црногорска војска и услиједила је велика борба. Васкрсли Господ их је укријепио и празник Његовог Вазнесења. Послије тога се Црна Гора вазнијела у друштво европских држава, казао је г. Кривокапић.

О слави битке на Граховцу сведоче бројна одликовања, која су учесницима у боју доделили руски император Александар II, књаз Данило и краљ Александар I. Чојство и витештво јунака Граховачке битке сведоче о слози и јединству које је тада било међу Црногорцима и Херцеговцима, због чега их је Господ укрепио да извојују тако славну победу.    
 
-Прилика је да се, поводом обиљежавања 160 година од битке на Граховцу, сви саберeмо на том светом мјесту на којем је књаз Никола 1864. године у спомен и захвалност црногорским и херцеговачким јунацима подигао цркву на Граховцу посвећену Спасовдану, рекао је свештеник Петар Крговић, парох граховски.

-Наши преци су животе дали у Бици на Граховцу, не дијелећи се на племена, нити странке, као што се данас, нажалост, дијелимо. Заједно су, с вјером у Бога, гинули за отечетсво, Крст Часни и слободу златну као што треба и ми, њихови потомци да одржавамо. Позивамо вјерни народ, све људе добре воље да дођу 17. маја да се братски Богу помолимо за душе наших предака, поручио је парох граховски.

Позив народу Црне Горе, као и братске Херцеговине, који је, такође, учествовао у бици на Граховцу, упутио је г. Зоран Миловић, председник Одбора за обележавање, са жељом да буду једно и заједно, као што су, у своје време, били витезови са Граховца.

-Да прославимо славу наше цркве – Спасовдан, да се помолимо Богу за погинуле јунаке. Ми то славље, сваке године, традиционално, одржавамо заједно са нашим Архијерејима и свештенством. Даће Бог да се од ове године прошири наше молитвено сабрање и да се убудуће из цијеле Црне Горе сви заједно сабирамо на Граховцу, нагласио је г. Миловић.  

Света архијерејска Литургија са поменом учесницима битке на Граховцу, на празник Вазнесења Господњег, 17. маја 2018. године, почеће у 9 часова. Организатори најављују пригодан културно-духовни програм.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка