170 година Цркве Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву

Ваљево Црква Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву је у уторак, 14. октобра 2008. године, на дан храмовне славе, молитвено обележила и 170. годишњицу свога постојања. Будући да су у току радови на реновирању овога храма, Света Архијерејска Литургија, којом је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин, служена је у храму Васкрсења Господњег који је у изградњи. Саслуживало је преко десет свештеника и свештеномонаха из ваљевске и шабачке Епархије и пет ђакона, а Литургији је присуствовало неколико стотина верника. Након Свете Литургије је пререзан славски колач.

Напомињући да се, због достојности нас грешних, о Матери Божјој не сме много говорити, Епископ ваљевски Милутин је у својој празничној беседи указао да је „Пресвета Богородица светајна овога света, толико узвишена и велика да је најбоље пред њом побожно ћутати, а у самоћи њој се за помоћ молити. Она је већа и од Серафима и од Херувима! Нема људског, светитељског ни анђелског језика који може описати величину Матере Божије - беспрекорни и јединствени пример смирености и послушности!"

Ваљевски свештеници, који су овогодишњи домаћини храмовне славе, припремили су славску трпезу у сали црквеног дома храма Покрова Пресвете Богородице. Свечаном ручку су, поред Епископа Милутина, свештенства и званица, присуствовали представици локалне власти и јавних институција града Ваљева. Протојереј-ставрофор Ненад Андрић, старешина храма, поздравио је све присутне уз жеље да нас Пресвета Богородица омофором својим увек покрива и штити од свих зала. Отац Ненад је, у име верујућег народа, намесништава и свештеника, заблагодарио Епископу ваљевском Г. Милутину на труду, ангажовању и благослову у обнови, не само овог светог храма, већ и свеукупној беспрекорној организацији ваљевске Епархије. Поменута су и имена свих заслужних који су узели учешћа у реализацији свих епархијских и пројеката црквених општина. Међу њима се посебно истиче руководство општине Ваљево са својим градским институцијама и јавним предузећима.

Ваљево Иначе, 2008. година за храм Покрова Пресвете Богородице, а он је до ове године био саборни ваљевски храм, у знаку је његове свеукупне обнове. Како је то пролетос и најављено, радови на потпуној реконструкцији и рестаурацији отпочели су одмах након Васкрса. Планирано је да црква овогодишњу храмовну славу дочека и прослави у новом руху. Нажалост, додатни радови на санацији новооткривених исподповршинских дубоких оштећења зидова и амбиције управе храма и Епархије ваљевске да се поменути посао обави темељно, учинили су да се задати рокови не могу испоштовати. Да напоменемо да планирани радови подразумевају малтерисање, фрескописање, рестаурацију иконостаса и конзервацију његових икона, увођење подног грејања, обнову електроинсталација, квалитетно озвучење храма, комплетну замену плафона и кровне грађе и уградњу нове столарије.

Захваљујући залагању Епископа ваљевског Г. Милутина обезбеђена су сва неопходна средства за извођење потребних радова. Средства потичу из фонда Епархије ваљевске, Министарства вера Републике Србије, општине Ваљево, добровољних прилога верујућег народа Ваљева, а део је обезбеђен издвајањем средстава од сопствених прихода ваљевских свештеника. Овим је доказано да се, када говоримо о Ваљеву и ваљевској епархији, ради, не само о материјалној, већ и о свеукупној духовној обнови оних који својим трудом и ревновањем за Цркву Божју доказују да су достојни покровитељства Пресвете Богородице чији храм, ево већ 170 година, одолева свим недаћама времена које је надживела.

Александар Максимовић

Извор: Епархија ваљевска