170 година Руске духовне мисије у Јерусалиму

Поводом 170-годишњице од када је цар Николај потписао указ о оснивању у Светој земљи представништва Руске Православне Цркве одслужени су благодарење и парастос свима почившим старешинама, сабраћи и сестрама који су радили у  Винограду Господњем у Руској духовној мисији. Богослужење у храму Свете мученице царице Александре у Јерусалиму предводио је старешина Руске духовне мисије архимандрит Александар (Јелисов) уз саслужење чланова Мисије.

Оснивању Руске духовне мисије у Јерусалиму претходиле су многовековне тесне везе између Руске Цркве и православног Истока: руских поклоника који су путовали у Јерусалим било је све више после Крштења Русије. И управо у та далека  времена појавила се реч „паломник“ или „палмовник“, која означава човека који у рукама носи палму и учествује у литијама у Светом граду о Васкрсу.

Управо из разлога да се руским поклоницима олакша одлазак на путовања у Свету земљу, настало је питање оснивања духовног представништва Руске Цркве на Истоку где би боравили поклоници. И тако је 23. фебруара 1847. године указом императора Николаја Павловича основана Руска духовна мисија у Јерусалиму. Мисија је постала „знак видљивог јединства Цркава Јерусалимске, Антиохијске и Руске“, и почела се старати о поклоницима и обављати мисионарску делатност и помагати оснивање школа и семинарија.

На сајту Московске Патријаршије истиче се да су на челу ове Мисије били такви великани као што су архимандрит Порфирије Успенски, архимандрит Леонид Кавелин, архимандит Леонид Сенцов и Антонин Капустин. Ове године у Светој земљи се обележава: 135 година од оснивања Императорског православног палестинског друштва, 145 година постојања Саборне цркве Свете Тројице у Јеруслаиму, 170 година од оснивања Руске духовне мисије у Јерусалиму и 200 година од рођења једног од најпознатијих руских трудбеника у Светој земљи архимадрита Антонина (Капустина).

Извор: пресс-служба Русской Духовной Миссии (превод Информативна служба СПЦ)