17 година од геноцида над крајишким Србима

Крајина није заборављена, она ће вјечно живјети и остати у нашим срцима, ма гдје ми боравили - црква Светог Ђорђа у Кабрамати, Српски културни центар Бонириг, 5. август 2012.

Ове године навршава се 17 година од егзодуса Срба који су живјели на подручју Далмације, Лике, Баније, Кордуна и Славоније. Поменути предјели су од давнина чинили простор насељен претежно српским живљем који је у својој несрећи морао прећи голготу тог тужног августовског дана, од Крајине преко Републике Српске да би уточисте нашао у матици Србији а послије тога се разлио по читавом свијету. Крајине ће бити док је крајишких Срба, ма гдје они у свијету боравили. Крајине ће бити док је и крајишких обичаја, српског језика и Православља. Тако овај тужни дан и сјећање на тмурно невријеме "Олује", Срби Крајине ће обиљежити широм свијета, свак на свој начин.

У недјељу, 5.августа, обиљежава се сјећање на пад Крајине у Српском центру Бонириг. Послије парастоса у цркви Светог Ђорђа у Кабрамати, сви који желе упутиће се пут Бонирига гдје ће их око 14 часова чекати скроман програм који је припремила позоришна група "Пилипенда". Овом приликом позоришна група "Пилипенда" вас позива да са собом понесете било какав предмет који вас веже за Крајину, а то може бити стара букара, пека, капа, некакав камен, ношња или какво предиво или било шта друго. Донесени експонати биће изложени у једном дијелу меморијалне сале "Дража Михаиловић" гдје ће сви посјетиоци моћи бар на трен да доживе дио прошлог времена и успомена. Програм, уз рецитал и монологе, извешће глумци Сергеј Кожул и Душан Тимарац, а њима ће се придружити остали учесници у програму.

Дођите и будите дио како заједничког сјећања и помозите да Крајину поново на час оживимо кроз рецитал и изложбу.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска