17 Копта изабрано у египатски Сенат

Према почетним резултатима, најмање 17 коптских хришћана добиће место у новоизабраном египатском Сенату. Још један кандидат може бити изабран у другом кругу, известио је коптско-египатски информативни портал Ватани (недеља увече). Званични резултати избора за Горњи дом треба да буду објављени следеће среде.

Тројица изабраних су победили као једини кандидати десничарске странке Будућност нације; осталих 14, међу којима 8 жена, осигурали су своја места преко Националне листе за Египат.

Према порталу Ватани, преложено је 47 коптских кандидата на изборима; укупно 787 кандидата пријавило се за 300 места. 200 места у Сенату додељује се тајним јавним гласањем, а још 100 именује египатски председник. Најмање десет посто места је резервисано за жене. Избори за Представнички дом (Доњи дом) заказани су за новембар.

Копти су највећа хришћанска заједница у Египту. Као хришћани они воде своје почетке још од проповедања  јеванђелиста Марка. Подаци о броју чланова те древне оријенталне Цркве варирају између осам и дванаест милиона међу скоро 100 милиона становника Египта.

Извор: www.kathpress.at (с немачког Информативна служба СПЦ)