180 година Вазнесењског храма у Србову

180 година Вазнесењског храма у Србову
180 година Вазнесењског храма у Србову
180 година Вазнесењског храма у Србову
180 година Вазнесењског храма у Србову

Поводом обележавања 180-годишњице цркве Вазнесења Господњег у Србову код Неготина свету архијерејску Литургију 30. јула 2017. године служио је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, уз саслужење свештенослужитеља Епархије тимочке.

На почетку Литургије Владика је освештао нови фрескопис и иконостас, који су урађени за прославу овог јубилеја. Литургији су присуствовали заменик директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама г. Марко Николић, начелник Борског управног округа г. Мирослав Кнежевић, председник општине Неготин г. Владимир Величковић са сарадницима, као и председник Привредне коморе Видина г. Красимир Кирилов.

Појао је хор Саборног храма из Неготина, под диригентском управом проф. Светлане Кравченко.

Србовски храм је реновиран залагањем надлежног пароха протојереја Зорана Јовића и донацијама дугогодишњих приложника г. Атанаска Филиповића и г. Боривоја Станковића из Србова којима је епископ Иларион уручио орден Светог краља Милутина.

У црквеној порти је уприличена изложбена поставка фотографија, докумената и црквених предмета из вишедеценијског црквеног живота србовске парохије. Изложбу је приредио Историјски архив Неготина.

На свечаној прослави која је потом уследила, све присутне поздравио је надлежни парох протојереј Зоран Јовић, а у име г. Милете Радојевића, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, говорио је г. Марко Николић даривавши потом домаћине свечаности.

Црква Вазнесења Господњег у Србову потпуно је реновирана у претходном периоду, облагањем каменом њене спољашности и уређењем и украшавањем унутрашњости храма.

Извор: Епархија тимочка