20.000 поклоника у литији од 200 км у Украјини

Хиљаде православних верника учествовали су у једној  од највећих и најстаријих литија у Украјини у част Успења Пресвете Богородице. Учесници су у петак, 25. августа, стигли у лавру Успенског манастир у Почајеву, а литију су започели  19. августа у Каменец-Подолску на југозападу Украјине, јавља Одељење за информације Украјинске Православне Цркве.

Према разним проценама, више од 20-25.000 поклоникаучествовало је у овом молитвеном чину. У односу на број учесника прошлогодишње литије, број верника учесника у 2017. години значајно се повећао. Учесници су били и деца и старији. Већина је походили Почајев први пут, укључујући целе породице и парохије. Верници су из различитих делова Украјине, као и Јерменије, Грузије, Молдавије и Русије.

Уз молитве Пресветој Ботогорици и пасхалске песме и поздрав "Христос васкрсе", верници су поподне 25. августа ушли у Свето-Успевачку Лавру. Према традицији, поклонике су сачекала сабраћа манастира свечаном звоњавом звона и шкропљењем километара поклоника  светом водицом, и пренели им благослов Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине и игумана манастира Митрополита Владимира.

Након молебна благодарности на молитвеним трудима, сабраћа браћа манастира су позвали све поклонике на заједнички оброк. Врата свих манастирских цркава су била отворена за хиљаде поклоника и они су овде могли провести ноћ. Многе породице у Почајеву и околним селима такође су отвориле врата за поклонике.

Иначе, литија  је започела у Каменец-Подолску на празник Преображења и за шест дана превалила  је раздаљину од 210 км. А литија из Браинтовског манастира Свете Тројице у Виници стигла је истог дана на Почајевску лавру, преваливши раздаљину од 250 км.

Извор: Патриархиа.ру (са енглеског Информативна служба СПЦ)