2.000 гостију на конгресу „Црква у невољи“ у Вирцбургу

Богослужењем у недељу окончан је конгрес међународне католичке хуманитарне агенције „Црква у невољи“ у Вирцбургу. У својој проповеди је бискуп Грегор Марија Ханке истакао да Црква не подржава само хуманитарне пројекте „како би се приказала у друштву као хумана“. Заправо, сва остварења ове агенције тичу се  живота сваког човека у свету који на овај начин сусреће Бога у Христу. Отуда није реч о томе да се хришћани у невољи великодушно материјално помажу, рекао је Бискуп Ханке, иначе председник Управног одбора Цркве у невољи у Немачкој. „Ми расправљамо и о верским темама, ми подстичемо заједништво у вери.“

Бискуп је подсетио и на то да ова организација помаже злостављане људе у Ираку и Сирији, у Нигерији и Судану. Помоћ се не ограничава само на припаднике једне религије. Један муслимански избеглица је о Божићу закуцао на врата моје дијецезе, која му је ставила на располагање смештај, па је одушевљено рекао: „Зашто сте ви хришћани тако добри према нама?“ „Ово ми је био најлепши божићни поклон“, рекао је Бискуп.

Четвородневном конгресу је присуствовало око 2.000 посетилаца са четири континента који су информисали о кризама, рецимо, у Нигерији, Северној Африци и у арапском свету.

„Црква у невољи“ је међународна папска фондација са филијалама у 21 земљи; аустријски биро има седиште у Бечу.

Извор: Катпрес