203 године од боја на Мишару

Бој на Мишару, који се одиграо 13. августа 1806. године, представљао је једну од најзначајнијих победа устаника над јединицама регуларних оружаних снага Отоманског Царства. Предвођени вождом Карађорђем и истакнутим устаничким првацима шабачког и ваљевског краја, Срби су том приликом однели бриљантну победу која је учврстила положај устаника и драматично угрозила статус Турака у оквиру Београдског пашалука. Опеван у древним епским јуначким песмама, бој на Мишару временом је постао део националне историје и митологије чувајући на тај начин сећање на мишарске јунаке и велику победу над Турцима коју су остварили.

Одигравши се након боја на Иванковцу (18. август 1805.) који је уједно представљао и прву победу устаника над регуларним јединицама Отоманског Царства, бој на Мишару претходио је још једној великој победи Карађорђевих устаника - боју на Делиграду (3. септембар 1806.), као и ослобођењу Београда (9. јануар 1807.). Ови успеси означили су преузимање власти устаника над највећим делом Београдског пашалука, као и привремени војнички слом Отоманског Царства у тој балканској области. У самом центру села Мишар код Шапца 1906. године, поводом обележавања јубиларне стоте годишњице боја на Мишару, подигнут је споменик а у наредном периоду и здање музеја са поставком која приказује сам бој, догађаје који су му претходили, знамените учеснике ове велике битке, као и његове последице. Витки споменик, укупне висине 633 цм, који се завршава скулпторалном композицијом двоглавог орла, подигнут је средствима Дриносавског кола јахача ``Кнез Михаило``. Године 2006, поводом обележавања јубиларне 200. годишњице боја на Мишару, Министарство рада и социјалне политике у сарадњи са Градом Шапцом, а по пројекту стручњака Завода за заштиту споменика културе - Ваљево омогућило је свеобухватну обнову самог споменика, здања музеја, као и сеоске школе у Мишару. Детаљније информације о Споменику мишарским јунацима можете прочитати на званичној интернет презентацији Сектора за борачко-инвалидску заштиту Министарства рада и социјалне политике - www.bastinaratnika.rs .

Министарство рада и социјалне политике, у сарадњи са Министарством одбране и Општином Шабац, организује традиционалну државну церемонију одавања почасти и полагања венаца поводом обележавања 203. годишњице боја на Мишару.

Државна церемонија биће одржана 13. августа 2009. године са почетком у 11.00 часова крај Споменика мишарским јунацима у Мишару код Шапца. Венце ће положити представници Министарства рада и социјалне политике, Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, Града Шабац и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Извор: Сектор за борачко-инвалидску заштиту Министарства рада и социјалне политике