215 година од освећења цркве у Винковцима

ВинковциНа Празник Усјекованија главе претече Господњег и Крститеља Јована, 11. септембра 2008. године у винковачкој парохији служена је Света Литургија а у поводу 215 година од првог богослужења и освећења цркве које је обављено на Усјековање 11.септембра 1793.године. Тадашње освећење обављено је с благословом Архиепископа и Митрополита карловачког Стефана Стратимировића а у присуству неколико свештеника архијерејског намесништва вуковарског. Ових дана у време ових јубиларних свечаности на торањ православне цркве Силаска Светога Духа, која се гради у средишту Винковаца на месту у рату срушене истоимене цркве из 1793. године, радници осјечког подузећа 'Дом' поставили су месингани крст.

Изградња православне цркве у Истарској улици у Винковцима почела је пре годину дана те је постављање крста на луковицу торња, по речима винковачког пароха, протојереја Предрага Азапа, завршни део прве фазе изградње.

- Преостали су још лимарски радови и облагање луковице 32 метра високог торња бакром - каже прота Азап додајући како би са завршетком тих радова престала и обвеза државе у обнови цркве.

Министарство мора, промета и инфраструктуре финансира, наиме, обнову цркве Силаска Светога Дуга с 2,8 милијуна куна. Та је свота у целости већ утрошена па ће за све преостале радове уређења унутрашњости и околине Српска православна црква морати изнаћи додатна финансијска средства.

По речима пароха Предрага Азапа, прва богослужења у цркви моћи ће се служити крајем октобра док се освећење новоизграђене цркве предвиђа за пролеће идуће године.

У току овогодишњих Винковачких јесени, културно-фолклорне манифестације и смотре фолклора, на винковачком храму у недељу 14. септембра 2008. године обновљена звона ће по први пут након 17-година зазвонити с торња Православне цркве.

Извор: Парохија Винковци