23. генерација питомаца Фондације "Привредник"

Свечаном академијом 18. новембра 2016. године у Градској кући у Новом Саду представљена је 23. генерација питомаца Фондације "Привредник" која финансијски и на друге начине помаже најбоље ученике и студенте. Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, који је председник Управног одбора Фондације, рекао је да ће у школској 2016/2017. Фондација имати 150 питомаца, од чега је њих 41 те вечери приви пут постало дипломцем те најстарије живе задужбине у српском народу, док су остали питомцима постали ранијих година и сада су својим радом, штедљивошћу и честитошћу продужили свој статус.

Владика Порфирије на свечаности уручио је и захвалнице заслужнима за успешан рад Фондације, а међу њима су били и министар Александар Вулин, председник Покрајинске Владе г. Игор Мировић, градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић, ректор Универзитета у Новом Сад у др Душан Николић, директор Радио телевизије Војводина г. Миодраг Копрвица као и неколико најистакнутијих донатора Фондације.

Управитељ Фондације "Привредник" г. Јово Радић присутне је упознао са историјатом Српског привредног друштва Фондација "Привредник", кога је 1897. године у Загребу основао Владимир Матијевић, а чији донатори су између осталог били Михајло Пупин, Никола Тесла, Краљ Александар Карађорђевић, Јован Цвијић и многи други.

Фондација је реоснована 1993. године у Новом Саду и од тада сваке године прима нове генерације питомаца, а свечана академија поводом представљања питомаца постала је традиција. Фондација ће своје питомце помагати стипендијама у висини од 8.000 динара на месечном нивоу, а омогућиће им и да бесплатно уче страни језик по сопственом избору.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска