24. јула - Дан жалости у САД - „Света Софија остаје нетакнута у нашем срцу“

Акатист Пресветој Богоодици читан је  у петак 24. јула 2020.  у црквама Грчке православне америчке архиепископије, јер је то био дан жалости, који је прогласио Свештени епархијски синод због претварања Свете  Софије (Божанске Премудрости) у џамију.

Високоптеосвећени архиепископ Елпидофор одслужио је Акатист у Саборној цркви Свете Тројице. У својој проповеди је рекао: „Ти људи на крају никада неће победити. Камење Велике Цркве неће јецати. Оно ће проповедати и појати с нама химну коју смо вечерас отпевали, Τη υπερμαχω στρατηγω τα νικητηρια (Возбраној Војеводје побједитељнаја).“

„Наша Света Софија - и понављам наша - наша Света Софија, увек ће бити Велика Црква Христова. Наша Аја Софија ће увек бити сведок, сведок праве православне вере, истинске православне Христове вере, широм васељене. Наша Света Софија остаје нетакнута, нетакнута у срцу, нетакнута у души и непромењена по божанској сврси“, додао је.

Архиепископ Елпидофор је на друштвеним мрежама нагласио да „на дан претварања Свете Софије у џамију, тугујемо не само за себе, већ и за читав свет чији губитак је она. Ми тугујемо за све људе сваке вере и сваке савести, повређене овим присилним обраћењем“.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)