28. годишња скупштина Епархије канадске

У Едмунтону, у просторијама ЦШО Светог Саве, од 5. до 7. фебруара 2010. одржана је 28. годишња скупштина Епархије канадске. Овогодишње скупштинско заседање и практично је означило крај вишедеценијског раскола у Српској цркви. По први пут се саборно окупила целокупна јерархија Српске православне цркве у Канади, без изузетка. По први пут под омофором једног, канонског епископа сабрале су се све црквено-школске општине и парохије Српске цркве у овој земљи. Изузузетак је била црквено-школска општина и парохија Св. Георгија у Нијагари, која је, у децембру 2009, стављена под привремено старатељство Епископа источноамеричког Г. Митрофана, и која је представља саставни део Епархије канадске.

Јединству Цркве у Канади, да подсетимо, до сада још једино није приступила црквено-школска општина Светог архангела Михаила са Делавер улице у Торонту, што се не односи на њене свештенике који су део пуноће Српске православне цркве - Епархије канадске.

Тродневни рад Скупштине у пуној мери потврди је остварено јединство Српске православне цркве у Канади. То се пођеднако односи и на саме скупштинске одлуке и на атмосферу током заседања. Део заслуге за последње свакако припада и пожртвованим домаћинима који заслужују све речи благодарности. Њихова исказана љубав и дискретна ефикасност у организацији биле су на нивоу овог историјског окупљања.

У прилогу доносимо изводе ис записника 28. скупштине Епархијске канадске, саопштење Законодавног одбора Скупштине, и пуни текст Резолуције коју је једногласно усвојила Скупштина.

Резолуција 28. епархијске скупштине

Ми свештеници и делегати 28. годишње скупштине Епархије канадске, сабрани под сводове храма Св. Саве у Емунтону, Алберта, од 5-7.фебруар 2010. године а под омофором Архипастира нашег, Његовог Преосвештенства Епископа канадског Г. Георгија, упућујемо најсрдачније честитке поводом избора првопредстојника Цркве спрпске, Његовог Светости Патријарху српском Господину Иринеју.

Промисао Господњи, у бризи за Цркву Своју свету, у историјски преломном времену кроз које смо прошли, упутио нам је био да на предводи свети човек, Патријарх српски Павле. Почивши Патријарх је најсврсиходније одговорио изазовима времена, учећи нас све да увек на првом месту људи будемо.

Видимо да и Најсветијем Патријарху српском, Г. Иринеју, такође, тешка и изазовна времена предстоје. И ми придодајемо молитве своје његовим, и преплићемо их у срдачној нади да Свјатјешем Патријарху Господ подари снаге да одгвор изазовима пред које га је историјски тренутак поставио.

Сведоци смо да је, у задње време, Црква српска била узнемиравана и потресана појавам страним бићу њеном. Темељи на којима је вековима почивала и са којих је истину Божију сведочила, подривани су и уздрмавани новотаријама разним и чак догматским одступањима непримереним светом Правосљављу. Молимо се Господу да Свјатјешем Патријарху нашем долије снагеда брод Цркве врати у мирне воде поретка црквеног.

По први пут, за задњих пола века, све свештенство Српске цркве са ових ширина земље Канаде - без иједног изузетка - сабрано је под омофор и архипастирску бригу канонсог Епископа њеног, Г. Георгија. Сви смо се љубављу осведочили како је заиста лепо и красно кад сва браћа заједно живе. Уверени смо да ће се изобилна љубав наша изливати на све парохијане поверених нам црквених заједница и утврдити нас на путу још ширег и већег напретка Богом чуване Епархије канадске.

Жалости нас упорно одбијање мањине двеју наших колонија: Нијагаре и Делавера торонтског, да, коначно, прихвате ред црквени и приђу са свим народом Божијим под омофор и архипастирски благослов Епископа нашег. Искрено уверени у исправност става Владике нашег, и неопходност свих поступака његових којеје, у бризи за те, непокорне, до сада повлачио, исказујемо му снажну и неподељиву подршку. Молимо се Господу да, прво, просвети ум и срце непослушним: да увиде којој су се странпутицом упутили, а свима онима - са било које стране долазили - који, макар и нехотице, својим мешањем у овај спор отпалима подршку пружају, желимо од Господа благоразумије да схвате да неће они, моћима својим ограниченим и начином Цркви непримереним, допринети решењу насталих питања. Истина је јасна: отпали делови морају да се причисле Телу Цркве да би и кроз њихове животе благодат Божија прострујала.

Ми верујемо у изасланост нашу на просторе ове да сољу светог Православља осолимо земљу ову. Зато молимо све сународнике наше да буду свесни узвишеног звања, и да не одступају педаљ један од вере прадедовске; да је не круне и умањују него да животима својим више делотворног сведочења свете вере придодају.

Архипастир наш, Преосвећени Владика наш, Г. Григорије, напунио је четврт века владичанског. Честитајући му срдачно, желимо да га Господ снажи и подржи на многа љета.

Извор: Епархија канадска