30 година цркве Светог Георгија у Ватерлоу

30 година цркве Светог Георгија у Ватерлоу
30 година цркве Светог Георгија у Ватерлоу
30 година цркве Светог Георгија у Ватерлоу
30 година цркве Светог Георгија у Ватерлоу

Српска православна заједница окупљена око цркве Светог великомученика Георгија у Ватерлоу свечано и достојанствено је прославила 30 година од освећења цркве.

Тридесет година овај храм савесно и одговорно врши своју свету духовну и патриотску мисију. Служи Богу и роду на овим просторима где живи многобројни српски народ, који се у највећој мери, на ове просторе доселио након последњег прогона и страдања нашег народа. Овај значајан јубилеј достојанствено је прослављен 28. октобра 2017. године.

Свечаности су присуствовали престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, Епископ канадски г. Митрофан, конзул Републике Србије г. Спасоје Петковић као и многе значајне личности из културног,  јавног и националног живота Срба овог дела Канаде.

Свечаност је започела светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Владика канадски г. Митрофан уз саслужење протојереја- ставрофора Василија Томића - архијерејског заменика, протојереја-ставрофора Милојка Димитрића из Хамилтона, протојереја-ставрофора Драгомира Нинковића из Киченера, протојереја-ставрофора Љубомира Рајића из Мисисаге, протосинђела Василија Гавриловића - настојатеља манастира Преображења Господњег, ђакона Радована Кодића и Александра Митровића и домаћина протојереја-ставрофора Душана Гњатића.

Након свете Литургије, принца Александра, принцезу Катарину, владику Митрофана, конзула Петковића, служашче свештенике као и друге многобројне госте, на улазу у Српски центар дочекали су чланови фолклорне групе Гаврило Принцип и послужили их, као израз добродошлице, хлебом и сољу, а принцези Катарини је уручен букет цвећа.

Гости су уживали у пријантој атмосфери, пригодним поздравима, краткој историји цркве коју је као очевидац дочарао кум цркве г. Неђо Крајишник, црквеним активностима које је презентовао председник г. Рајко Шавија и дивном забавном програму који су приредила деца, чланови фолклорне групе при овој црквеној заједници, а цео програм је осмислила и зналачки водила гђа Невенка Сандаљ.

Присутне су поздравили и принц Александар и принцеза Катарина, који су присутне упознали са фондациом Lifeline која помаже многима и проналази медицинска средства за наше болнице које и данас раде у врло тешким и оскудним условима. Конзул Спасоје Петковић је такође поздравио све присутне уз напомену да Конзулат и он лично стоје на располагању, за било какву помоћ за којом се укаже потреба.

На крају се Преосвећени Владика г. Митрофан обратио, подсетивши све присутне да је на нама да изграђујемо себе и цркву: -Надам се да ћемо у догледно време поред велелепног Српског центра изградити и нови храм који ће служити на понос свих нас.

Извор: Епархија кандска