30 година службе протојереја Алекса Аеда из Консепсиона, Чиле

30 година службе протојереја Алекса Аеда из Консепсиона, Чиле
30 година службе протојереја Алекса Аеда из Консепсиона, Чиле
30 година службе протојереја Алекса Аеда из Консепсиона, Чиле
30 година службе протојереја Алекса Аеда из Консепсиона, Чиле

У суботу, 28. октобра 2016. године, прослављен је значајан датум за парохију Светог Силуана Атонског Руске Православне Заграничне Цркве у Консепсиону - 30 година од свештеничког рукоположења њеног оснивача и пароха, протојереја Алекса Аеда. Отац Алекс је рођени Чилеанац и парох је једине православне цркве на југу Чилеа у којој су редовна богослужења у новоизграђеној цркви започела пре само неколико месеци.

До тада, парохија је богослужења имала у импровизованим условима Арапског спортског центра, који јој је напослетку поклонио део имања за изградњу сопственог храма. Ову парохију чине православни Арапи, Грци, Руси, а има и неколико Срба, Румуна и Чилеанаца.

На прослави оца Алекса саслуживали су гости из Сантјага: старешина парохије Светог Николаја Жичког Српске Православне Цркве Душан Михајловић и старешина парохије Светог Јована Богослова Руске Православне Цркве јереј Хуан Кинтрекура. У њиховој пратњи било је по неколико чланова њихових парохија, а своје представнике послала је и православна заједница Светог Нектарија Егинског Руске Православне Заграничне Цркве, као и парохија Рођења Пресвете Богородице Антиохијског Патријархата.

У својој поздравној беседи отац Хуан честитао је протојереју Алексу на изградњи нове цркве и истакао да њихово познанство датира још од времена када је отац Алекс био млади свештеник, а он ипођакон. Током протеклих година отац Алекс и његова породица су њему и његовој супрузи пружали велику подршку и били узор истинске православне породице.

Отац Душан се такође обратио присутнима. Он је захвалио оцу Алексу на помоћи коју му је пружао током првих месеци његовог боравка у Чилеу, као и на гостопримству коју су му пружили он и његова супруга Бренда када их је пре четири године посетио са својом породицом у Консепсиону. Тада су отац Алекс и он служили заједно у ресторану арапског центра, а на месту данашњег храма била је пољана. И за само непуне четири године на том месту изникла је црква, изграђена заједничким напором ове мешовите православне заједнице. Отац Душан је њему и његовим верницима честитао на овом огромном успеху и пожелео да са још већим успехом наставе мисионарски рад на југу Чилеа. На дар свом уваженом колеги поклонио је икону Нерукотворног образа Исуса Христа и Охридски пролог Светог владике Николаја Жичког на шпанском језику.

Отац Алекс је, видљиво дирнут, захвалио оцу Душану и оцу Хуану на њиховим топлим речима и истакао да је ово први пут у осмогодишњој историји његове заједнице да на Литургији служе три свештеника из разних православних јурисдикција. На литургији се молило и појало на арапском, грчком, српском и црквенословенском језику, што јасно доказује васељенски карактер наше Једине Свете, Саборне и Апостолске Цркве. Подсетивши све присутне да су отац Хуан и његова супруга пореклом из индијанског племена Мапуче, племена које је пре доласка шпанских освајача владало целом територијом југа Чилеа, изразио је наду да ће једнога дана на Литургији зазвучати појања и јектеније и на мапуче језику.

После литургије сви присутни су били позвани на коктел, на коме су била понуђена традиционална јела националних кухиња верника ове дивне православне заједнице и показан мали филм-колаж о животу и служењу оца Алекса.