330 година од страдања мученика момишићких

330 година од страдања мученика момишићких
330 година од страдања мученика момишићких
330 година од страдања мученика момишићких
330 година од страдања мученика момишићких

Поклонимо се помену оних који су остали верни Христу Богу и свом историјском наслеђу, двојици свештеника и четрдесет ђака мученика момишићких

Научним скупом на тему „Живот и страдање у Зети - Црној Гори у XVII веку“ у Светосавском дому у цркви Светог Ђорђа и Света 42 новомученика момишићка у Подгорици 23. марта 2018. године почело је дводневно обиљежавање 330 година од страдања четрдесет момишићких ђака и њихових два свештеноучитеља, које је Сулејман паша Бушатлија спалио 1688. године на Малом брду у Момишићима као одмазду за тада изгубљене битке са Црногорцима.

Научни скуп на којем је десетак научника и истраживача из разних углова говорило о животу током 17. века, који је остао упамћен као период великог страдања православног народа на овим просторима, благословио је и отворио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије. Говорећи о смислу мучеништва митрополит Амфилохије је на почетку свог излагања подсетио да се на јелинском језику мученик каже мартис и да то значи сведок, онај који сведочи.

-У људском животу има разних врста свједочења. А најубједљивије јесте свједочење Христа Господа мученичком крвљу. Међу такве Његове свједоке, ево, спадају и овдашњих двојица свештеномученика и четрдесет ђака мученика. А прије њих, ево их прослављамо заједно са њима, и оних 40 севастијских мученика, који су у древнија времена такође посвједочили Христа проливањем своје мученичке крви, казао је Митрополит црногорско-приморски и нагласио да је 17. век за наше просторе и наш народ сличан крају 20. и почетку 21. века.

-Морејски рат, који се тада одиграо, преламао се преко бића и простора нашег народа, све од Беча, па доље до Скопља… Било је то, дакле, вријеме великог страдања народног, сличног данашњем, када смо се поново нашли на раскршћу свјетова и на сукобу истока и запада, ништа мањем, ако не и трагичнијем сукобу, иако можда не и нечовјечнијем, јер је с обзиром на модерније услове у питању много разуђенији и шири сукоб, истакао је Митрополит и додао да је то, као и данас, било време сеоба.

-Онда је то било од Турака, а данас од бомби НАТО пакта. Ондашња сеоба догодила се двије године након покоља овдје у Момишићима, 1690. под патријархом Арсенијем Чарнојевићем, који је наш одавде, Цетињанин из Бајица. Око 70 хиљада људи је кренуло тада са Косова и Метохије. Иза тог догађаја су остале и масовне гробнице. Рецимо, поред манастира Жиче има велика гробница, мислим да је око 30 хиљада људи ту побијено. Владика Николај, Божји човјек, тамо је сакупио те мошти и направио неку врсту малог метоха жичког манастира. А овдје, ево видите, шта се у то вријеме догађало, рекао је владика Амфилохије и закључио да се у том смислу ништа суштински не мења.

-Ту смо и данас, на том раскршћу, на вододјелници свјетова били и остали… Преко наших леђа се прелама судбина модерног свијета, Европе и Азије. И ево нас опет овдје да се поклонимо помену оних који су остали вјерни Христу Богу и своме историјском наслеђу, двојици свештеника и четрдесет ђака мученика. Кроз овај скуп и сјутрашњу Литургију и академију и ми свједочимо, и ми постајемо свједоци свога времена и настављамо свједочанство вјекова, поручио је, отварајући скуп, митрополит Амфилохије.

Најављено је да ће радови са овог скупа бити у току године објављени у посебном зборнику.

У цркви Светог Ђорђа и Света 42 мученика момишићка у 18 часова је служена празнична вечерња служба, а сутрадан ће Митрополит са више архијереја и свештенством, такође у Момишићкој цркви, служити свету архијерејску Литургију.

Дводневно обележавање 330 година од страдања момишићких новомученика завршава се вечерас, у 19 часова, духовном академијом у крипти храма Христовог Васкрсења. Верни народ најприје ће имати прилику да види краткометражни играни филм о страдању мученика момишићких, а затим ће на сцену изаћи чувени фрулаш Бора Дугић. Обележавање јубилеја завршиће се уз звуке Дугићеве фруле и песму и игру Националног ансамбла „Коло“ из Београда.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве унео је 17. маја 2012. године у Диптих светих Православне Цркве Новомученике момишићке. Њихово свечано проглашење за угоднике Божје извршено је 19. маја 2012. године на саборној Светој архијерејској Литургији у Спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Извор: Митрополија црногорско-приморска