35 година цркве Светог Томе у Јоханесбургу

Ближи се прослава 35 година од изградње једине српске светиње на афричком континенту, храма Светог апостола Томе у Јоханесбургу. Наш свети храм је изграђен 1978. године, а централна прослава ће се одржати у недељу, 20. октобра 2013. године Господње. Нашој прослави ће, као и свих претходних десет година, присуствовати два епископа (Српска и Александријска Црква), затим православни свештеници из Јоханесбурга и околине, као и амбасадори православних земаља акредитовани у Јужној Африци, а позвали смо и локалне јужноафричких званичнике.

Празнишној атмосфери доприносе и званична писма – честитке, које ових дана добијамо из Отадџбине. У Вашој пажњи препоручујемо писма која су нам стигла од Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића и гђе Славке Драшковић, директора Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Срецни и благословени наступајући празници! С благословом Божјим,

Архимандрит Пантелејмон,
старешина храма Светог апостола Томе у Јоханесбургу

.......

Драги пријатељи у далекој Африци,

Јубилеји су прилика да се окупимо, побројимо успехе и започнемо још значајније и веће подухвате. Честитем вам од срца на годишњици.

Три и по деценије постојања наше једине српске светиње у Африци, храма светог апостола Томе у Јоханезбургу, није само чињеница да је прошло 35 година пуних рада, изазова, успеха и резултата већ и прилика да искажемо захвалност свима онима који су радили за општу корист и уткали себе у очување превославне вере.

Православна вера је саставни део српског бића, а Српска православна црква, вековима стожер и ујединитељ наших људи где год живели. Као истински чувар вере, националне баштине и идентитета, окупља око себе све оне које теже да јачају своју духовност, сачувају у себи своју културу, језик и начин живота.

Свакодневни верски, културни, социјални живот заједнице у Јужној Африци је квалитетан, динамичан, богат и разноврстан. Црква окупља све слојеве дијаспоре и ужива највиши углед, а парохија је  веома активна  од како ју је преузео јеромонах Пантелејмон Јовановић.

Захваљујући преданом раду и образовању овог неуморног монаха и његовом свакодневном пожртвовању, постигнут је видљив напредак у односима са матицом, кроз бољу и квалитетнију сарадњу, организовање великог броја верских и културних и догађаја и успешних манифестација.

Сарадња са црквом у Јоханезбургу која је један од најактивнијих партнера и сарадника Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, добар је пример другима како физичка удаљаљеност не значи и мање садржајну и богату сарадњу. Коришћењем модерних видова комуникације и нових технологија, традиционалне вредности још више добијају на вредности, због брзине и доступности информција, што је један од постулата у раду оца старешине цркве Св. Томе и његових сарадника.

Очување језика, вере, културе, историје и традиције прва је и права линија одбране од асимилације и пуке глобализације. Из тог разлога  још је већи значај постојања часописа "Светосавско огњиште", који већ годинама излази на ћирилици. На својим странама бележи историју једне заједнице,  важне и лепе догађаје, успехе у мисионарском и просветном раду, кроз разноврсне текстове, прилоге, фотографије. Читајући ове новине, читаоци  у Африци, али у они у матици и  широм дијаспоре, упознају се  и информишу о свему што један простор у расејању, чини јединственим и особеним.

Учешће оца Пантелејмона у раду Скупштине дијаспоре и Срба у региону представља велики допринос заједничком раду на јачању економских и културних веза са око 30 000 наших људи који живе на јужноафричком континенту.

Дубоко верујем да смо на добром путу, да ће вам најискреније честитке за овај значајан јубилеј и још већа подршка из матице у будућости, олакшати напоре са којима се сусрећете у очувању српских духовних вредности на тлу Африке.

С најбољим жељама

др Славка Драшковић,

Директорка Канцеларије Владе Републике Србије
за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

........