37. класа питомаца Војне гимназије у Патријаршији

У уторак, 22. фебруара 2011. године, поводом празника Светог Симеона Мироточивог, а на основу Споразума о сарадњи Катихетског одбора Архиепископије београдско-карловачке и Војне гимназије, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Атанасије уприличио је свечани пријем у Српској Патријаршији за ученике 37. класе Војне гимназије, њихове старешине и професоре.

Ђаци су присуствовали вечерњем богослужењу у Саборном храму Светог архангела Михаила, где су целивали мошти Светог Кнеза Лазара и Светог Стефана Штиљановића. У име братства овог храма, присутне је поздравио старешина храма протојереј-ставрофор Петар Лукић.

Ученици су потом обишли капелу Светог Симеона Мироточивог у згради
Патријаршије и свечану салу, где се одржавају седнице Светог Архијерејског
Сабора. Протођакон Стеван Рапајић је присутне упознао са историјом овог
важног здања нашег народа и показао им знаменитости које оно чува у
својим одајама.

На свечаном пријему, Владика Атанасије је изразио велико поштовање према позиву за који су се определили питомци и указао да су све очи уперене у њих са великом надом да ће знати да се одупру злу које ће их вребати у обављању њихове часне службе. Истакао је да Црква има велику љубав према војницима и војном позиву и да ће несебично улагати у ''јунаке у развоју'' како је Преосвећени владика назвао ове младе момке.

Мајор Мирослав Ћитић, начелник 37. класе ученика Војне гимназије, захвалио се владици Атанасију, вероучитељу презвитеру Јовану Бабићу и Катихетском одбору на подршци коју пружају њиховим ђацима. Референт за веру и традицију 37.класе, ученик Ђорђе Андрић из рађевског села Мојковић, владици је предао пригодан поклон у име својих другара, старешина и професора. Својом ауторском беседом ''Путници истине'' присутнима се обратио ученик Божидар Јевтић из Ваљева.

Ауторском песмом ''Отаџбина у срцу'' ученик Горан Милановић из сремског села Босут, обећао је да ће и као војници знати да је свето Православље најјача гаранција да неће никада посустати у намери да чине добро. Свечаност је улепшана певањем хора ђака 37.класе, који заједнички припремају професор музичког и вероучитељ у Војној гимназији.

Испуњени снажним утисцима, ''јунаци у развоју'' са својим старешинама и професорима су се вратили својим обавезама, а свештенослужитељи Цркве су постали још одлучнији да непрестано улажу у наше младе наде.

Ј.Б.