40 дана од упокојења игуманије Исидоре

 40 дана од упокојења игуманије Исидоре
 40 дана од упокојења игуманије Исидоре
 40 дана од упокојења игуманије Исидоре
 40 дана од упокојења игуманије Исидоре

На празник Светих мученика никопољских и Преподобног Антонија Печерског, 23. јула 2020. године, у манастиру Гориочу је служена света архијерејска заупокојена Литургија поводом 40 дана од упокојења игуманије Исидоре.

Свету архијерејску Литургију служио је Епископ рашко-призренски г. Теодосије, а за певницом је појало сестринство манастира Грачанице, сестринство манастира Улије, као и сестринство манастира Гориоча.

Мати Исидора је цео свој век провела као монахиња у манастирима Сопоћанима и Гориочу код Истока. Рођена је 1942. године у Руишту код Звечана и замонашена у Сопоћанима, где је са тадашњом игуманијом Даријом и сестринством вредно радила на свим послушањима обнављајући ту велику немањићку светињу.

Одлуком тадашњег епископа 1996. године мати Дарија са сестрама је прешла из Сопоћана у Гориоч јер су Сопоћани претворени у мушки манастир. Монахиње, а међу њима посебно мати Исидора, наставиле су вредно да раде и обнављају и ту метохијску светињу, древни метох манастира Високих Дечана.

Мати Исидора је преузела управу манастира 2010. године и са њој својственом скромношћу и љубављу према сестрама и свим поклоницима обављала је ту дужност до упокојења. Упокојила се након краће болести, мирно предавши своју душу љубљеном Господу коме је од младости посветила свој живот.

Својим дивним гласом и појањем мати Исидора је улепшавала сва манастирска богослужења, многе душе тада побуђивала на молитвене сузе. Од Господа је била обдарена многим талантима које је она трудом и смирењем умножавала и којима је славословила Господа и Његову Пречисту Мајку у све дане живота свога.

Као врлинска монахиња поставила је добар почетак и крај земног живота је био на утеху и охрабрење свима онима који су је знали и поштовали. Својим смирењем и трпљењем била је у свему пример својим сестрама, никада не остављајући монашко правило и богослужење. Својом појавом ширила је мир око себе, знајући да је управо мир Божји најпотребније стећи у животу и да тај мир Божји представља царство Божје које је унутра у нама. Мати Исидора је тихо живела а тако тихо је и напустила земаљски живот.

Извор: Епархија рашко-призренска