40 година цркве Светог Саве у Ванкуверу

40 година цркве Светог Саве у Ванкуверу
40 година цркве Светог Саве у Ванкуверу
40 година цркве Светог Саве у Ванкуверу
40 година цркве Светог Саве у Ванкуверу

Његово Преосвештенство Епископ канадски Г. Георгије посетио је 2.октобра 2011. године Српску православну цркву Светог Саве у Ванкуверу. Претходног дана Преосвећени Владика је посетио цркву Светог Архангела Михаила у Брнабију где је у његову част након Вечерњег богослужења био одржан свечани банкет.

Повод за канонску посету Епископа Георгија била је прослава 40. годишњице од оснивања ЦШО Светог Саве у Ванкуверу. Као и протеклих деценија, и овога пута Владика је врло топло дочекан од благочестивог српског народа. То се нарочито видело на Служби Божјој којом је началствовао Епископ Георгије. Владици је саслуживао протојереј-ставрофор Мирослав Дејанов као и епархијски ђакон Дамјан Радојичић. Храм је био претесан да би у њега сви могли стати, па су неки стајали у припрати и вани на улазним степеницама.

Након Свете Архијерејске Литургије Епископ Георгије је одржао јеванђелску беседу у којој се топло захвалио свим прегаоцима који су најзаслужнији што данас овај лепи храм и парохијска заједница у Ванкуверу прослављају леп јубилеј - 40 година живота у служби Богу. Најпре захваливши проти Мирославу Дејанову и његовој породици, Владика је заслужним парохијанима на предлог Управног одбора ЦШО поделио Епископске грамате. Владика им је пожелео да још много љета и година вредно и самопрегорно служе својој Светој Цркви и своме српском православном роду.

Након богослужења, прешло се у свечане просторије где је припремљен свечани банкет од стране КСС Света Петка. Након молитве и благослова, Преосвећеног Епископа Георгија је поздравио председник ЦШО г. Никица Богдановић пожелевши Епископу и гостима добродшлицу и уједно честитајући свим свечарима празник. Потом је са неколико песама посвећених Косову све присутне поздравила Православна група “Свети Владика Николај”.

На крају, одржана је и кратка промоција нове књиге из едиције Источникових издања - Ковчежић успомена - мој пут ка Богу, чији је аутор Владика Георгије. Делове из ове изузетне књиге читала је г-ђа Наташа Николић. На крају свечаног програма верни су молитвом и песмом испратили Преосвећеног Владику.

Протојереј-ставрофор Мирослав Дејанов

Извор: Епархија канадска