40 година рада Српске православне школе “Св. Сава” у Ванкуверу

У недељу, 20. децембра, на празник Детињци, Српска православна школа Свети Сава у Ванкуверу је прославила 40 јубиларних година рада. Прослава је започела Светом Литургијом на којој су се причестила сва деца са својим учитељицама. Након богослужења уследио је свечани ручак који је припремила председница Кола Српских Сестара Св. Петка госпођа Милка Радовић. Затим се прешло у горње просторије где је одржана свечана академија коју су припремили ђаци са својим учитељицама.

У својој поздравној речи, председник црквеношколске општине, господин Дејан Варајић, је честитао велики јубилеј свим ђацима и учитељицама, нагласио да је школа један од приоритета Управног одбора, да се тренутно припремају радови на проширењу учионица, и пожелео много успеха школи и у будућности.

Школски хор је отпевао неколико духовних песама из Духовне лире Св. Владике Николаја, рецитатори су одрецитовали одабране дечије песме, и на одушевљење публике, прочитали саставе које су сами написали.

Старешина храма, протојереј-ставрофор Мирослав Дејанов, се се захвалио свима на помоћи у раду школе, и уручио захвалнице најзаслужнијим у протеклих четрдесет година: првом учитељу школе господину Всеволоду Драчинском, затим, протиници Вери Дејанов која већ више од две деценије помаже у раду школе, Ружици Стокић, затим дугогодишњим учитељицама Наташи Николић, Слободанки Адамовић, Мирјани Павловић, као и садашњим учитељицама, Јелени Денин-Ћурђевић и Марији Голубовић. На крају свечаног програма учитељица Александра Милановић је наградила ђаке и учитељице са посним колачима.

Српска православна школа Св. Сава, у Ванкуверу, је с благословом Блаженопочившег Епископа Саве започела рад давне 1971. године, и пуних 40 година предано следи начелима Светог Саве просвећујући и оплемењујући генерације ђака. Школске учионице су савремене, и захваљујући елану чланова Управног одбора и иницијативом госпође Наташе Игњатовић, за школу су набављене нове клупе. Захваљујући председнику Ц.Ш.О. господину Дејану Варајићу, школа је један од приоритета Управног одбора и тренутно се припрема извођење радова на проширењу учионица.

Велики благослов имамо да су све учитељице зваршиле специјализацију и да имају много искуства у просветном раду стеченом у Србији. Верска настава се одвија према наставном плану и програму епархије канадске, а настава из српског језика, књижевности и националне историје, према програму Министарства за просвету, науку и културу Србије за основне школе, и према узору на наставни план и програм Српске школе у Манитоби.

У име Наставничког већа,
Љиљана Тољевић