40. Савезни фестивал српских гуслара

40. Савезни фестивал српских гуслара
40. Савезни фестивал српских гуслара
40. Савезни фестивал српских гуслара
40. Савезни фестивал српских гуслара

Смотра најбољих српских гуслара из Србије, Црне Горе и Републике Српске – 40. Савезни фестивал српских гуслара почео је 14. октобра 2016. године у препуној сали Парохијског дома у Никшићу. Манифестацију, са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија и Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, организовали су, поводом 30-годишњице упокојења Радована Бећировића Требјешког, Институт за српску културу - Никшић и Савез гуслара "Душаново царство“ - Подгорица.

Учеснике Савезног фестивала српских гуслара, бројне љубитеље и поштоваоце гусала и епске поезије, а нарочито чланове породице покојног Радована Бећировића Требјешког, поздравио је, у име Црквене општине Никшић, протојереј-ставрофор Драган Крушић, који је подсјетио на ријечи митрополита Амфилохија, који је, испраћајући хаџи Радована Бећировића Требјешког на вјечни починак, казао да је он епски пјесник српског народа из дивне плејаде великих народних пјесника попут Филипа Вишњића, Тешана Подруговића, Старца Милије и других, и додао да послије њега неће бити њему равног.

-Бећировић је био човјек из народа кога су бољеле све ране његовог рода. Има и других пјесника о којима се много више пише и говори, али нема ниједног пјесника у српском народу који је толико пјеван као што је Радован Бећировић Требјешки, казао је, између осталог, свештеник Крушић.

Стихове о Радовану Бећировићу, овом приликом, говорио је епски пјесник Божо Ђурановић.

Савезни фестивал српских гуслара, који поводом 30-годишњице упокојења Радована Бећировића Требјешког, организују Институт за српску културу – Никшић и Савез гуслара "Душаново царство“ Подгорица, настављен је, у суботу 15. октобра, светом архијерејском заупокојеном Литургијом коју је у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије уз саслужење свештенства никшићког намјесништва. Литургији је присуствовао Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који се ријечима архипастирске бесједе обратио сабраном вјерном народу.

Након Литургије, парастос на гробу Радована Бећировића Требјешког на старом градском гробљу у Никшићу у непосредној близини Саборног храма, у присуству вјерног народа, пријатеља и поштовалаца дјела великог пјесника, последњег барда српске епске поезије, као и чланова породице хаџи Радована Бећировића, служили су митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије уз саслужење свештенства.

Истог дана, у подне одржан је научни скуп "Стваралачки феномен Радован Бећировић Требјешки“, који је окупио реномиране и признате тумаче књижевности са српског говорног подручја, са жељом да, управо, наука освијетли феномен Бећировићеве личности и стваралаштва, које је веома присутно у народу, док га је наука, осим часних изузетака, заобилазила. О стваралаштву Радована Бећировића Требјешког, овом приликом, говорили су стручњаци из области науке о књижевности, народне књижевности и других друштвених и хуманистичких наука: Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, академик Љубомир Зуковић, проф. др Вукашин Баћовић, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, проф. др Радмило Маројевић, проф. др Љубомир Милутиновић, проф. др Саво Марковић, доц. др Михаило Шћепановић, мр Момчило Голијанин, Будо Симоновић, Будимир Дубак, Предраг Вукић, др Будимир Алексић.

На финалној вечери, у Парохијском дому у 19 часова, за звање најбољег српског гуслара у овој години надметало се 20 такмичара.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка