4. август 2008. - 13. годишњица од прогона Срба из Хрватске

ОЛУЈА

У понедељак, 4. августа, на празник Свете Марије Магдалине, у цркви Светог Марка у Београду, по благослову Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита) служиће парастос жртвама хрватске војне акције Олуја, која је почела на тај дан 1995. године.

Удружење породица несталих и погинулих лица у Крајини и Хрватској позвало је грађане да у понедељак паљењем свећа у црквама обележе 13. годишњицу од прогона Срба из Хрватске у акцији хрватске војске "Олуја" 1995. године. Ово удружење је саопштило да ће тога дана у цркви Светог Марка у Београду у 11.00 часова бити служен парастос у знак сећања "на погинуле крајишке Србе".

"Овим путем апелујемо на породице да обиљежавање 13. годишњице злочиначке `Олује` задржимо на духовном чину у световном храму, чиме ћемо спријечити да се сјећање на жртве изнамипулише и политизује", наводи се у саопштењу Удружења породица несталих и погинулих лица у Крајини и Хрватској, чије је седиште у Београду.

Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом Хрватске војске, полиције и ХВО-а на Републику Српску Крајину - подручја Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације. У овој акцији учествовало је 138.500 припадника ХВ, МУП-а и ХВО-а, а подручје које је захватила напустило је целокупно српско становништво. Колоне избеглица су у аутомобилима и тракторима, преко територије Републике Српске, уточиште потражиле у Србији. "Олуја" се убраја у једно од најсуровијих етничких чишћења која су почињена на простору бивше Југославије. Документационо-информациони центар "Веритас" у евиденцији има имена 1960 погинулих и несталих Срба, од чега је 1205 цивила међу којима 522 жене и 12 деце. Спаљено је више од 20.000 српских кућа, док су остале опљачкане и девастиране.

Извор: Архиепископија београдско-карловачка, Епархија зворничко-тузланска