50.000 душа у Маршу за живот у Братислави

У словачкој престоници Братислави 50.000 лица учествовало је у демонстрацији за заштиту живота и за строжије законе против побачаја.

Ово је био трећи национални Марш за живот организован у прошлу недељу, и у њему су учествовали Словаци и многи верници из суседних земаља, па су сачинили поворку дугу 2 километра како би обухватила председничку палату и владине зграде. Под мотом „За најмање међу нама“ демонстранти су тражили ревизију закона који потиче још из комунистичког времена, према коме се може обавити побачај некажњено до 12. недеље трудноће. Демонстранти траже да се овај рок скрати или та ставка потпуно избаци из закона, као и да се женама пружају боља обавештења о погубним последицама побачаја  како би одустале од њега.

Надбискуп Братиславе и председник Словачке бискупске конференције Станислав Зловенски пренео је на богослужењу одржаном овим поводом поздраве папе Фрање, који је истакао „непроцењиву вредност људског живота од првог момента његовог зачећа до последњег даха“. Марш за живот у Словачкој (Поход за живот) организовала је тамошња Бискупска конференција. Први такав марш био је 2013. у источнословачком граду Кошице, а други 2015. у Братислави окупио је 85.000 учесника.

Извор: Kathpress.at (са немачког Информативна служба Српске Православне Цркве)