500-годишњица Реформације – где се налази екумена?

Поводом предстојећег јубилеја 500-годишњице Реформације, узроци и последице великог црквеног раскола биће изнова вишеструко осветљени и доведени у жижу јавности. Како изгледа данас идеја о јединству Цркава? 

У тражењу путева хришћанске екумене изгледа да теолози и представници Цркава већ неколико година стоје у месту. Теолошка спорна питања су расправљана и вишеструко описана. Тешке аргументативне позиције изгледају при томе као теолошка довитљивост. Иако повремено међу конфесијама на практичном нивоу тече глатко и без већих функционалних сметњи, ипак од верника такав Status quo није као задовољавајући прихваћен.

Са циљем да се утрвене стазе мишљења прошире и нови путеви ка екумени између Римокатоличке, Православне и Евангелистичке Цркве испитају, покушаће овог летњег семестра 2016.г.водећи теолози наведених вероисповести на Минхенском универзитету (LMU) да заједно продискутују централне теме хришћанске екумене.

У овом тросеместралном циклусу са укупно десет предавања/дискусија, које организује Фондација Еуген Бизер, Центар за екуменске студије и Центар за студије сениора на ЛМУ у Минхену, учествује и Екуменски институт универзитета у Хајделбергу, учествоваће теолози ових трију конфесија.

Прво у циклусу кратких предавања са дискусијом било је 25. априла 2016.  на тему Једна Црква Божја и подељене конфесије. Друго у циклусу је 30. маја 2016.г. и гласи: Свето Писмо, Концил (Сабор) или Папа – ко одлучује? Овоме следи и трећи круг реферата и дискусија посвећен лаицима и рукоположенима. 

Протођакон Зоран Андрић