50-годишњица Грчке православне митрополије за Немачку

Свечаном Литургијом у Минхену обележена је 50-годишњица Грчке православне митрополије за Немачку основане 1963. год. за грчке раднике и исељенике који су почели пристизати у Немачку у све већем броју. У овом тренутку она има 56 парохија са 450.000 верних. На челу Митрополије је од 1980. г. Митрополит Августин (75), који је и председавајући Православне епископске конференције у Немачкој.

У свом поздравном слову минхенски кардинал Рајнхард Маркс је указао на многостране односе са грчким православним вернима. Па и у политички тешким временима обе Цркве су се понашале благонаклоно једна према другој.

У својству председника Бискупске комисије при Европској унији нагласио је да је реч о Европи која мора заједнички корачати напред, а не свако за себе.  Хришћани се морају залагати за такав пројекат.

Евангеличка помесна црква Баварске посебно вреднује екуменске односе ове грчке Митрополије са јудејским општинама и муслиманимам са којима води разговоре.

Поздраве баварске Владе пренео је министар вера Лудвиг Шпенле. Он је подсетио на баварско-грчку историју; наиме Ото Први, син краља Лудвига Првог, био је први грчки краљ од 1832-1862. године. То што се од 60-тих година прошлог века у Немачкој населио велики број Грка, треба захвалити присуству Грчке Православне Цркве.

На свечаности је наглашено да Црква треба да преко својих верника успоставља мостове између нове домовине и старога краја.

Извор: Катпрес