53% Грузијаца тврди да вера помаже у заштити од вируса короне

Према резултатима истраживања које су прошлог месеца провели Кавкаски истраживачки центри за Национални демократски институт у Грузији, 53% становника Грузије верује да вера пружа заштиту од вируса короне.

Међутим, само 17% се слаже да је релативни успех нације у решавању пандемије "највише последица наше генетике и религије".

Истраживање показује ставове Грузијаца према различитим питањима везаним за КОВИД-19, укључујући улогу вере и верских вођа, дезинформације и ставове према ЕУ и НАТО-у усред пандемије. Истраживање је проведено између 26. и 30. јуна 2020. са 1.550 испитаника. Десет фокусних група је такође проведено у пет градова.

Према истраживању, само 10% православних хришћана присуствовало је ове године Васкршњој литургији. У мају, Тенгиз Церцвадзе, директор  Клинике за инфективне болести у Тбилисију, известио је да после Васкрса није било случајева вируса короне.

На питање да ли "вера штити вернике од заразе КОВИД-19", 53% испитаника се сложило, а 38% се није сложило, док 9% није било  сигурно.

Одговори су се разликовали у зависности од места становања испитаника: 49% становника Тбилисија се сложило са изјавом, док се 56% сеоских становника сложило са њом. Био је шири распон на основу старосне доби, с тим да се сложило 45% 18-34-годишњака, 61% 33-54-годишњака, а 50% имало је 55 и више година.

Мушкарци и жене разликовали су се само за један проценат, с тим да се мушкарци слажу по стопи од 53%, а жене - 52%.

Што се тиче поузданих извора за информације о пандемији, 61% верује црквеним великодостојницима, док 90% верује Националном центру за контролу болести, а 85% верује властима.

Што се тиче порекла вируса, 30% сматра да је развијен у лабораторији и да се намерно шири, 22% сматра да је развијен у лабораторији и да се случајно шири, а 13% сматра да је до њега дошло неприродно. Само 3% одговорило је да вирус у ствари и не постоји.

Да ли постоји вакцина против КОВИД-19, 38% их је рекло да ће вакцинисати себе и своју децу, 46% не би, а 15% је неизвесно.

Раније овог месеца Митрополит кјатурски и сакерски рекао је да је у Грузији виђено чудо, јер ту није дошло до ерупције епидемије вируса корона, упркос чињеници да цркве никада нису биле затворене.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)