54. број „Дабра“, часописа Митрополије дабробосанске

У сусрет православном Божићу, најрадоснијем празнику међу свим празницима, и Новој 2020. години, Издавачка кућа „Дабар“, са седиштем у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, штампала је 54. број „Дабра“, часописа Митрополије дабробосанске. У овом броју „Дабар“ пригодном беседом Митрополита дабрободсанског г. Хризостома подсећа на 500 година Горажданске штампарије, где су у средњовековном храму-манастиру Светог Ђорђа у Доњој Сопотници, данас у опшгтини Ново Горажде, између 1519. и 1523. године штампане значајне црквене књиге, служабник, псалтир и молитвеник.

У уводном делу часописа је и интервју митрополита Хризостома за „Руску Газету“, у коме је дао ицрпне одговоре и пренио ставове Српске Православне Цркве о косовском питању, јединству српског народа и потреби истрајавања руководства Републике Српске на војној неутралности.

Фотографије на колор страницама посвећене су великоом јубилеју и обележавању 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве и Митрополије дабробосанске у Вишеграду и Зеници, свечаностима уз Илиндан у Сокоцу и освештању храма Светих мученика јасеновачких у Соколовићима код Рудог, прослави Успенија Пресвете Богородице у Палама, освећењу новог маузолеја старобродским мученицима у Старом  Броду на Дрини и свечаној академији у Доњој Сопотници поводом обележавања 500 година Горажданске штампарије.

Ту су и текстови духовног садржаја по којима је часопис „Дабар“ препознатљив, од којих издвајамо: „Благодат Божја“, „Архиепископ у Жичи“, „Заповести Божје“, „Шта је човеку на користи?“, „Монаштво у мегалополису“, „Стефан - први крунисани краљ“, „Мала врлина истрајности“, „Најбољи свештеник“, „Појање из тмине српске историје“, „Доживљај богопознања кроз личност Христову“, „Плод поста“, „Како васпитати децу данас“, „Трпљење“ и „Страдање свештенства и цркава Мигрополије дабробосанске 1941. године“.

На дјечијим странама „Дабар“ традиционално објављује пригодне песме основаца, а ту је и текст вероучитеља Невенке Пјевач под насловом „Прича о дечаку који је престао да говори“.

У рубрици Дабров информатор објављени су актуелни текстови посвећени активностима епархије, цркава и манастира Митрополије дабробосанске, а на задњим корицама је, традиционално, занимљив запис архимандрита Јована Гардовића под насловом „Анђео чувар“.

Славко Хелета