55. „Кочићев збор” у Бања Луци

Бањалучка манифестација 55. Кочићев збор, због актуелне епидемиолошке ситуације и ограничења јавних окупљања, биће одржана у знатно мањем издању, а ове године изостаће традиционално народно зборовање у Стричићима и борба бикова, одлучено је на седници Организационог одбора. На седници је истакнуто да је зборовање у Стричићима отказано јер није могуће организовати јавно окупљање више од 50 лица, а из истог разлога неће бити одржана ни свечана академија те манифестације, саопштено је из Градске управе Бањалуке.

Одлуком Организационог одбора Кочићев збор ће од 24. до 30. августа 2020. године бити обележен низом мањих културних догађаја, којим ће бити евоцирано сећање на највећег књижевника са тих простора. Манифестација ће бити отворена 24. августа у 20 часова у Парку Петар Кочић изложбом Кочић и његова породица у фотографијама, аутора Зорана Пејашиновића.

Наредног дана, 25. августа, у парку ће у 20 часова бити организовано Вече бесједништва, на којем ће беседити студенти из Бањалуке, Бијељине и Источног Сарајева, док је за 26. август у Музеју Републике Српске са почетком у 19.30 часова планирано отварање изложбе колекције накита Трагови, аутора Сање Бајић. Исте вечери, у 20 часова у Парку Петар Кочић биће одржано Вече сатире”, у организацији Удружења књижевника Републике Српске.

У Стричићима ће 27. августа 2020. године у 11 часова бити отворена уређена кућа Петра Кочића, а истог дана у 20 часова у Парку Петар Кочић планирано је Вече драме. Према утврђеном програму, 27. августа биће положени венци на споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, док ће 28. августа у 20 часова у Парку Петар Кочић бити уручена награда Змијањче ученици Основне школа Георги Стојков Раковски Јани Бркић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић 29. августа свечано ће уручити Кочићеву награду књижевнику Ненаду Грујичићу, а истог дана увече биће отворена изложба са прошлогодишње ликовне колоније.

Извор: РТРС