59. Међународни сајам књига

59. Међународни сајам књига од 26.октобра до 2.новембра  у Београду. Српска Православна Црква ће представити своја издања у хали 1 (први прстен) и у хали 4.

Централни догађај овогодишњег Сајма књига, када је у питању црквено издаваштво, представља представљање „Споменице Владичанства сремског“, капиталног издања, Епархије сремске, које на више од 1200 страна говори о нашим коренима, култури, историји, духовности. Ова вредна књига,м иначе добитник Златног печата на Међународном сајму Графима 2014, може се наћи на штандовима Православља (хала један) и у IV хали на штандовима  Издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке и СПЦО Рума -  храм Силаска Светог Духа на апостоле.

У IV хали налазе се још издања наших епархија:  Жичке, Бачке, Далматинске, Канадске, Шумадијска, Западноамеричка, Захумско-херцеговачка, Рашко-призренска... али ту су и манастир Фенек са својим производним програмом, манастир Светог Димитрија, Православац Шабац.

У хали један, поред свих издања окупљених на једном месту под окриљем Српске Православне Цркве где је наш лист Православље, присутан је наш Православни богословски факултет, као и Светигора са великом продукцијом и повољним ценама за своја издања.

Светосавско „Звонце“ се припремило за овогодишњи сајам књига на коме ће представити своја издања.

59. Међународни сајам књига

Најрепрезентативнија и најпосећенија књижевна манифестација у овом делу Европе, Београдски међународни сајам књига је организован са слоганом "Време је за књигу", на површини од 30.512 m2, уз учешће више од 476 директних излагача, од којих је 72 из иностранства. На Сајму учествују највећи домаћи и многобројни инострани писци и издавачи, који, по традицији, премијерно представљају најновија издања, разговарају о књижевности, издаваштву, актуелном друштвеном тренутку, обележавају важне јубилеје.

Почасни гост 59. Међународног београдског сајма књига, са слоганом "Књига продубљује пријатељство, сарадња гради будућност" јесте Народна Република Кина.

Поред Кине, земље почасног госта, на 59. Београдском међународном сајму књига учествују и издавачи из Анголе, Аустрије, Белорусије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Индије, Ирана, Македоније, Француске, Немачке, Јапана, Холандије, Хрватске, Русије, Шпаније, Црне Горе и других земаља.

Поред представљања аутора и тема из Кине као земље госта, фокус трибинских и промотивних програма, као и тематских изложби, усмерен је на три  годишњице од значаја за српску културу и историју:

  • 200 ГОДИНА ОД ИЗЛАСКА ПРВИХ ДЕЛА ВУКА КАРАЏИЋА – ПИСМЕНИЦЕ И НАРОДНЕ ПЕСМАРИЦЕ
  • 150 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА БРАНИСЛАВА НУШИЋА
  • 100 ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

Сајам је отворен за посетиоце од 10 до 21 часова, а четвртак је школски дан.