600 година Гезере у Бечу

Martha Keils Essigmarillen - Radio NiederösterreichДиректорка Института за јеврејску историју у Аустрији Марта Кајл за  лист „Фурхе“: Сећање на протеривање и истребљење бечких Јевреја пре 600 година био би „мали знак солидарности“.

Историчарка Кајл позвала је на активно, лично и колективно сећање на протеривање и истребљење бечких Јевреја пре 600 година – на такозвану "Wiener Gesera" 1421. године. Сећање и историјска реконструкција догађаја такође показују паралеле са холокаустом и истребљењем Јевреја после анексије Аустрије Немачком Рајху марта 1938. године, пише директорка Института за јеврејску историју Аустрије у Санкт Пелтену у недељном издању недељника „Фурхе“ ("Бразда"). У оба случаја одговорност „лежи на политичким властодршцима и њиховим извршитељима“ - и у оба случаја би постојао мали прозор алтернативних опција за поступање.

Госпођа Кајл дословно: „Упркос диктатури и насилном режиму, многи савременици тих догађања имали би мали избор: потражити накит у пепелу спаљених жена, обогатити се  „аријанском“ имовином или за време сусрета са јеврејским познаницима прећи на другу страну улице - или упутити макар мали знак солидарности. Сачувати у личном и колективном сећању злочин и могућности, чак и ако су се догодили пре 600 година,  можда је ипак такав – мада закаснели знак .“

23. маја 1420. војвода Албрехт V дао је почетни сигнал за једно од најмрачнијих поглавља у аустријској историји наредбом да се похапсе сви Јевреји у војводству Аустрији: „Винер Гезера“ догодила се 12. марта 1421. и окончана спаљивањем око 200 лица, претходним протеривањима и принудним крштењима преживелих бечких Јевреја. Албрехт V је као разлог навео наводно скврнављење хостија.

У 13. и 14. веку Јевреји у Аустрији уживали су велику заштиту и безбедност у поређењу са другим државама. „Винер Гезера“ из  1420. године није се, дакле, могла објаснити једнострано, већ се морала сагледати „у контексту свеобухватне политичке, верске, финансијске и личне кризе“, пише Марта Кајл. О стварним разлозима „необично окрутног чина чак и за средњи век“ до данас се расправљало контроверзно. Међутим, оно што је сигурно јесте да је „Винер Гезера“ представљала „први прогон Јевреја у Аустрији“, који није покренула хришћанска „руља“ или локалне интересне групе, већ војвода земље“.

Извор: Катпрес