60-годишњица Католичке академије у Баварској

Адвентско вече Удружења пријатеља и добротвора одржано је 15. децембра 2017. године у Минхену. Као представник Епископа аустријско-швајцарског и администратора Епархије франкфуртске и све Немачке г. Андреја, потписник ових редова присуствовао је тог дана јубиларном концерту у Католичкој академији Баварске.

Пред 340 гостију у свечано декорисаној дворани Академије хор Баварског радија (Der Chor des Bayerischen Rundfunks), са диригентом Хауардом Арманом, извео је чувену  Ес-дур a capella мису Габријела Рајнберга (1839 bis 1901) за мешовити хор. Реч је хору који је својим сублимним квалитетима и интернационалним концертним гостовањима постигао светски реноме.

Мимо Рајнбергове мисе, једне од најлепших  компонованих миса у 20. веку, изведена су и дела Феликса Менделсона Бартолдија, Ђузепа Вердија, Рахмањинова, Каминског, као и један госпел.

На свечаној трпези, махом са продуктима из локалног баварског краја и контролисаним гајењем, одабраним винима и љубазном услугом, ово вече  чланова Удружења пријатеља и добротвора Католичке академије у Баварској (Mitglieder des Vereins der Freunde und Gönner der Katholischen Akademie Bayern) протекло је у посебно хармоничној атмосфери. Ова свечана духовна и мартинска гозба (концерт и гала вечера) била је уприличена као израз захвалности Академије њеним члановима на финансијској и моралној подршци. Диригент хора Хауард Арман је на крају вечере позвао све званице још једном у концертну дворану у којојсу са овим хором светског реномеа сви заједно певали познате предбожићне песме.

Католичка академија у Баварској је форум за јавне дебате о фундаменталним питањима нашег времена на основама хришћанске вероисповести. На тај специфичан начин она је место присуства Цркве у свету. Академија је основана 1957. године, дакле пре тачно 60 година, као Црквена фондација јавног права. Њени покровитељи су седам (архи)бискупија у Баварској. У центру њеног рада стоје теме из области верске праксе и научних дисциплина: односа теологије и Цркве, философије и екумене, међурелигијског дијалога, политике и духовности, друштва и привреде, али и природних наука и медицине. Посебност чини и фокус на савременој ликовној уметности.

Потписник је у име епископа Андреја честитао директору Академије јубилеј и пожелео даљи плодан културно-мисијски рад ове проминентне институције као примерног мостоградитеља између црквене и световне сфере кроз отворени дијалог.

протопрезвитер-ставрофор Зоран Андрић (Минхен)