680 година манастира Стањевићи

680 година манастира Стањевићи
680 година манастира Стањевићи
680 година манастира Стањевићи
680 година манастира Стањевићи

У манастиру Стањевићи, који ове године слави 680 година постојања, прослављен је празник Силаска Светог Духа на Апостоле - храмовскн слава ове велике светиње.

Светом службом началствовао је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, коме је саслуживало свештенство уз молитвено учешће верног народа. У литургијској беседи након читања Јеванђеља Митрополит је казао да је Христос Господ пролазну људску природу узнео с десне стране Бога Оца. -И прославио се Он као Син Божји јединородни, али прославио се и човјек кога је Он примио од Пресвете Дјеве Богородице. Прославила се људска природа и од смртне постала бесмртна, од пролазне постала непролазна. И човјек је постао, не само дијете оца и мајке, него дијете Бога, творца небескога, вјечно и непролазно, казао је Митрополит црногорско-приморски.

-Сваки човјек на земљи мали је Христос. И то је оно што примамо и у светој тајни крштења, што су данас примиле Николина и Јана поставши кћерке Духа Светога, кћерке Божије, Христове кћерке, рођене за непролазност кроз тајну светога крштења, казао је Митрополит.

-Божанска свјетлост, вјечна и непролазна, јавила се на гори Сиону и јавила се и данас међу сабранима на Светој служби у манастиру Стањевићи. Јер Црква Божја није ништа друго него носилац те Божанске светотројичне свјетлости, силе Божје, Божје мудрости, Божје љубави, Божје доброте, Божје свјетлости. Они који се том свјетлошћу просвећују, они заиста постају свјетлоносци. Задобијају истинско и право знање, казао је Владика и додао да се Духом Светим у наше дане обнавља и стањевићка светотројична светиња.

-Већ је скоро седам стотина година од када је Никола Стањевић утемељио ову светињу. И ево видите, оно што је Божје, оно је неуништиво, непролазно, вјечно. То показује ова светиња у коју су се вјековима сабирале душе жедне и гладне живога Бога, истине Божје. И ево, и ми се поново сабрамо овдје гдје су столовали свети наши митрополити Петровићи, казао је владика Амфилохије.

Након Литургије, митрополит Амфилохије је са свештенством служио призив Духа Светога и благосиљао славски колач. Затим је одржана духовна академија на којој се празничном бесједом окупљенима обратио проф. др Божидар Зарковић беседом на тему „Цар Душан и велики војвода Никола Стањевић“. У уметничком дијелу програма наступили су Црквени хор „Свети апостол Марко“ из Подгорице, КУД „Ђурђевданско коло“ из Подгорице, пјевачка група „Грбаљ“, појац Љиљана Поповић и гуслар Матија Шћекић.

Светом богослужењу присуствовала су деца полазници Ресурсног центра за децу и особе са интелектуалним сметњама и аутизмом ,,1. јун“ из Подгорице. Митрополит Амфилохије је, поздрављајући их, казао да воли сву децу а посебно ову којој је Господ дао да носе Његов крст.

Централна прослава 680 година манастира Стањевићи и освећење ове обновљене светиње планирано је за септембар када се очекује долазак Антиохијског Патријарха у склопу његове посете нашој помесној Цркви.

Извор: Митрополија црногорско-приморска