70 милиона људи у избеглиштву

Иако број тражилаца азила у Аустрији и даље значајно опада, УНХЦР је  2018. г. први пут у свету забележио више од 70 милиона избеглица, расељених лица и тражитеља азила широм света. У односу на претходну годину, њихов број се повећао за 2,3 милиона на 70,8 милиона. Ово произлази из Годишњег извештаја о глобалним трендовима објављеног у среду у Берлину од стране Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР). Према њему, двоструко више људи налази се у бекству него што је било пре 20 година. Ова организација УН, основана 1950. године, никада раније није забележила већи број.

У Аустрији, као и у Њемачкој и у већини других земаља ЕУ, према УНХЦР-у, слика је другачија: број захтева за азил поновно је опао у 2018. на 13.746 пријава, у поређењу са 24.735 у 2017. години. Стога су захтеви за азил у Аустрији на сличном нивоу као и пре десет година.

Највећа група, према УНХЦР-у, била су интерно расељена лица, тј. људи који су бежали из своје отаџбине са 41,3 милиона; 20,4 милиона је напустило своју земљу као избеглице због рата и прогона. Поред тога, 5,5 милиона Палестинаца је било под мандатом Агенције за избеглице. Још 3,5 милиона људи чекало је на одлуку о њиховом захтеву за азил.

Према УНХЦР-у, 6,7 милиона избеглица је дошло само из Сирије, још 2,7 милиона из Авганистана и 2,3 милиона из Јужног Судана. Остале важне земље порекла биле су Мијанмар, Сомалија, Судан и Демократска Република Конго.

Деца су посебно погођена: свака друга избеглица је млађа од 18 година, а 111.000 деце је одвојено од својих породица док су бежали, известио је УНХЦР. Само у Уганди се извештава о 2.800 деце избеглица млађих од шест година да су или сама или одвојена од родитеља.

"Подаци указују на то да се број људи који беже од рата, сукоба и прогона, дугорочно повећава," изјавио је службеник УН за избеглице Филипо Гранди.

Према подацима УНХЦР-а, скоро 600.000 људи се прошле године вратило кући. Још 60.000 је постало држављанин земље у којој су пронашли уточиште. Нешто више од 90.000 људи је дошло у безбедну земљу домаћина путем режима пресељења, што је мање од седам одсто избеглица којима је хитно потребно место пресељења са становишта УНХЦР-а.

Извор: Катпрес (с немачког Инфослужба СПЦ)