75-годишњица Заједнице у Тезеу

75-годишњица Заједнице у Тезеу
75-годишњица Заједнице у Тезеу
75-годишњица Заједнице у Тезеу
75-годишњица Заједнице у Тезеу

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј узео је учешће на прослави 75-годишњице од оснивања монашке заједнице у Тезеу (Француска) и на обележавању 100-годишњице од рођења њеног оснивача пастора Рожеа Шулца, као и 10-годишњице његове трагичне кончине.

На позив садашњег настојатеља ове Заједнице брата Алојза, у овим догађањима учествовали су и руски Епископ корсунски Нестор из Париза и грчки Епископ Атанасије из Брисела. Присуствовали су и јерарси и представници разних хришћанских вероисповести, међу којима и председник Папског савета за неговање хришћанског јединства кардинал Курт Кох, викарни Епископ Архиепископије православних руских цркава у Западној Европи хариопољски Јован (Цариградска Патријаршија) као и високи представници дохалкидонских и протестантских цркава у Западној Европи.

Свечаности су отпочеле молитвом у храму ове монашке Заједнице, да би у наставку сви, високи гости и учесници, били позвани на заједничку трпезу љубави. Представници цркава обратили су се скупу поздравним речима. На крају програма учесници су се помолили за покој душе оснивача ове Заједнице Рожеа Шулца чији живот је насилно окончан пре десет година. Према оцени организатора, свечаностима је присуствовало неколико хиљада поклоника, углавном хришћанске омладине.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска