800-годишњица постојања ”Дрезденског Кројц-хора”

Хор као амбасадор Јеванђеља

Дрезденски хор Часног крста (Kreuzchor) важи за један од најстаријих и најпознатијих дечачких хорова у свету. Традиционална обавеза хора је да музички уоквирује вечерња богослужења и мисе у ”дрезденској цркви Часног крста”(Dresdner Kreuzkirche). Покровитељ овога хора је град Дрезден. Више пута у години налази се овај хор на концертим турнејама, како у европским тако и ваневропским земљама, као што су Израел, Канада, Јапан, Латинска Америка или САД. Уз све ово треба навести и интернационалне музичке фестивале, као и наступе и снимања на радију и телевизији. Репертоар овога хора сеже од раног барока до савремене црквене музике.

Као и сам град Дрезден, овај хор је основан у 13. веку. Данас у њему пева око 130 дечака и младића између 9 и 19 година.

Покровитељ хора је град Дрезден. Хор је историјско културно наслеђе и спада у ред једног од најбољих светских хорова. Председник немачког Парламента (Бундестага) г. Лемерт је на свечаности поводом овог убилеја рекао да се ”овом наслеђу не треба само дивити, већ га и чувати”. Овај хор симболизује врлину, верност, респект и учтивост. ”То је наше заједничко наслеђе и наша заједничка обавеза”, а председник Саксоније Станислав Тилих је у својој похвалној  беседи назвао овај хор ”Амбасадором Саксоније и Јеванђеља”.

Извор: epd – приредио протођакон Зоран Андрић, Минхен