87 година од смрти Краља Петра I

У цркви Светог Ђорђа на Опленцу 16. августа 2008. године служен је помен Њ.В. Краљу Петру I Карађорђевићу, чиме је обележена 87. годишњица од његове смрти.

Због раније прихваћених обавеза у иностранству, Њ.К.В. Престолонаследник Александар II био је спречен да присуствује помену. У његово име, господин Владан Живуловић, члан Крунског кабинета положио је венац на гроб Његовог Величанства Краља Петра И Ослободиоца.

Његово Преосвештенство Владика шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију. Делегације Министарства одбране, Министарства рада, Војске Србије и бројни грађани присуствовали су служби. Свечаност је обављена уз државне и војне почасти.

Као део свечаности, Задужбина Опленац је организовала изложбу фотографија Њ.В. Краља Петра I које датирају из Првог светског рата. Господин Драгомир Ацовић, члан Крунског Већа, присуствовао je отварању изложбе у име Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра II. Аутор изложбе је г-ђа Милева Стевановић, а рецензију каталога је обавио Проф. др Драгољуб Живојиновић. Изложбу је отворио др Миро Чаваљуга, помоћник министра за рад и социјалну политику.

Извор: Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II