90-годишњица Тилавског раскола: Присаједињење гркокатолика Православној Цркви

Средином септембра 2016. године пољски православни верници прославили су 90-годишњицу повратка верника из Лемкоса из Унијатске Цркве у Православну Цркву. Мало село Тилава, које се налази на граници Пољске и Словачке, било је центар ових прослава.

Село Тилава је значајно место  за пољски део подкарпатске области и за целу Пољску Православну Цркву. У јесен 1926. године житељи села, који припадају народу Лемкоса (Русини), изразили су своју жељу да се поврате из Унијатске Цркве и поново сједине с Православном Црквом. Током неколико година после овог догађаја скоро 50.000 Русина одлучили су да подрже одлуку становника Тилаве и да се такође врате у Православље. Ових дана потомци ових људи дошли су у Тилаву да прославе, заједно с гостима из Румуније, 90-годишњицу такозваног Тилавског раскола.

Русини су прихватили хришћанство источног обреда средином 9. века. Пуно мирјана и неких представника унијатског свештенства који су живели у Карпатима, сматрали су себе православним хришћанима чак и пре Тилавског раскола. Наиме, унијатско свештенство из Галиције заједно са украјинском националистичком пропагандом започели су опсежне богослужбене промене, што је утицало да Русини напусте Источну католичанску Цркву. Масивном повратку Русина у Православље претходила је активност мученика Максима Горлицког. Пре но што га је стрељао аустријски официр због његове православне вере, чули су његове вапаје пре него што је умро: „Нека живи свето Православље, нека живи света Русија!“

Епископ горлицки Пајсије рекао је новинарима током прославе: „Православље се разгорело као огањ у срцима верника, као и људи који су чули речи овог мученика и свих људи који су сазнали за њих, па је овај огањ захватио сву нашу земљу“.

Извор/фото: Sobor.by (превод: Информативна служба СПЦ)