Академија поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве

Митрополија загребачко-љубљанска, Црквена општина у Марибору, у сарадњи са Роса продукцијом из Марибора, а уз подршку Министарства културе Републике Србије, организује академију поводом 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве и 600 година од рођења грофице Катарине Кантакузине Бранковић. Академија ће се одржати 26. јануара 2019. године у 20 часова у Словеначком народном позоришту у Марибору.

Почасни покровитељи академије су г. Борут Пахор, председник Републике Словеније, и г. Александар Вучић, председник Републике Србије. Свечани говорник је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, по чијем благослову се академија и одржава. Омогућен је и директан пренос академије на Телевизији Словеније и Радио-телевизији Србије.

Академија је конципирана на историји Српске Православне Цркве, са посебним освртом на заједничку историју Срба и Словенаца. У том делу је посебно значајна српска принцеза Катарина Кантакузина Бранковић која удајом за Улриха Другог постаје цељска грофица. Тада са собом доводи две стотине православних породица и свештенике. Значајно је истаћи и 500-годишње постојање српске заједнице у Белој Крајини, као и трагедију Другог светског рата, када су порушени храмови у Марибору и Цељу, а словеначки живаљ био исељен у Србију и Босну.

Академија је концептуално замишљена као представа, у којој ће учешће узети: глумци Војин Ћетковић, Милада Калезић и Анастасија Весна Илић; оперска дива Сабина Цвилак, балет Народног позоришта из Београда, уз кореографију Ђорђа Макаревића, Ансамбл Ренесанс, Српски византијски хор Мојсије Петровић, хор Хуго Волф, и многи други. Редитељка академије је Светлана Драмлић, а сценаристкиња, добитница престижне Нинове награде, Ивана Димић. Такође су у креативном процесу стварања академије у свим сегментима учествовали професор Зоран Симјановић и свештеник Ненад Илић.

Захваљујући савременој визуелној технологији, у креацији Горана Балабана, Мариборчани ће бити у прилици да сам ток академије прате на фасади мариборског позоришта.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска