Академија у Саборном храму у Требињу

Академија у Саборном храму у Требињу
Академија у Саборном храму у Требињу
Академија у Саборном храму у Требињу
Академија у Саборном храму у Требињу

У суботу вече, 12. новембра 2016. године, у требињском Саборном храму одржан је важан историјски час наше страдалне српске историје. Српско црквено пјевачко друштво „Богољубље“ предвођено диригентском палицом проф. Александра Вукојевића и чланови драмског студија Прота Славко Трнинић приредили су духовну академију посвећену стогодишњици страдања српског становништва из Горњег Подриња и источне Херцеговине у добојском логору, првом основаном концентрационом логору у Европи у децембру мјесецу 1915. године од стране тадашње Аустроугарске.

Евоцирајући успомену на те великим дијелом цивилне жртве, које су мученички пострадале, њих 12.000, од посљедица мучења и исцрпљене глађу, гости из Добоја су показали својеврсни историјски пресјек дешавања у Босни и Херцеговини од Првог свјетског рата до данашњих дана. Кроз поменути логор евидентирано је да је прошло 45.971 особа, од тога око 17.000 жена и дјеце, а од укупног броја 12.000 страдалих, око 7.000 је оних најнедужнијих-српске дјеце.

Циљ тадашње Аустроугарске био је да у потпуности испразни и физички истријеби српско становништво из пограничног појаса Босне и Херцеговине према Србима у Србији и Црној Гори. У ту сврху је био и основан поменути логор који је претходно био аустроугарска коњушница за болесне коње. У тим нехуманим условима многи недужни су изгубили свој живот. Сјећање на те недужне српске жртве није заборављено ни након стотину година, и два свјетска рата, живо је у великој мјери захваљујући родољубљу наших драгих гостију из Добоја предвођених свештеником Душком Недићем.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка