Академику Матији Бећковићу орден Светог Саве II степена

Данас је у Патријаршијском двору у Београду, у име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, Његово Високопреосвешетнство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, мјестобљуститељ трона Патријараха српских, доделио орден Светог Саве II степена, академику Матији Бећковићу. Овом значајном догађају за српску културу присуствовали су Епископи: умировљени захумско-херцеговачки Г. Атанасије, викарни хвостански Г. Атанасије, Њ.К.В. Престолонаследник Александар II Карађорђевић, представници Крунског савета и ужа родбина Матије Бећковића.

На почетку свечане доделе ордена Високопреосвећени Митрополит је поетски исказао да се ово највише признање Српске Цркве додељује за куку и леле онога који је ходио путем Богочовека, за оно што му рече један чо'ек - а он нама каза; за оно што му се од јада занебесало, а што нама рече; за оно што му се јавио Бог у Богојављењу; за све он што рече о Косоу и Метохији; за све оно што чува о човеку и о благој вести; а посебно за његов начин јављања истине! Митрополит је на крају своје беседе истакао да академику Матији Бећковићу жели да плодоноси на многаја и благаја љета!

Затим је протојереј-ставрофор Саво Јовић, главни секретар Светог Синода, прочитао одлуку Светог Синода: На предлог Његовог Високопреосвешетнства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, мјестобљуститеља трона Патријараха српских, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве додељује г. Матији Бећковићу оредн Светог Саве II степена за осведочену љубав према Мајци Цркви.

На крају се присутнима обратио г. Матија Бећковић. У кратком али емотивно снажном слову он је истакао да се често на себе сажалио када год би помислио са колико је мало знања, а са колико много предрасуда, ушао у живот. Без својих заслуга, милошћу Невидљиве Руке, нашао сам се под јединим кровом који има српски народ да примим највреднији дар. Захваљујем се, клањам и крстим!