Акцелератор ће морати да чека до пролећа

CERNЕвропска организација за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) саопштила је да ће морати да се чека до пролећа да се поново пусти у погон највећи акцелератор честица на свету због потребних оправки и редовног зимског затварања.

Портпарол ЦЕРН-а Џејмс Жилис рекао је да поправке на уређају неће моћи да буду завршене пре предвиђеног зимског затварања у новембру.

Највећи разбијач миличестица хадрона, који је требало да послужи за сложени научни експеримент симулирања Великог праска, већ два пута се теже кварио и при последњем квару речено је да неће моћи да се користи најмање два месеца.

ЦЕРН је раније јавио да је већа количина хелијума исцурила из акцелератор у тунел дужине 27 километара који се налази у близини границе Француске и Швајцарске.

Жилис је рекао да стручњаци треба да чекају неколико недеља да загреју оштећени део са температуре од скоро апсолутне нуле пре него што могу да уђу унутра да поправљају, а онда ће бити потребно још месец дана да се поново врати на ту ниску температуру.

У ЦЕРН-у је одлучено је да се ради на томе до зимског затварања средином новембра, а акецелератор ће онда моћи брзо да буде пуштен у рад идућег пролећа.

Извор: РТС