Активност Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора у Сједињеним Америчким Државама

Активност Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора у Сједињеним Америчким Државама
Активност Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора у Сједињеним Америчким Државама
Активност Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора у Сједињеним Америчким Државама
Активност Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора у Сједињеним Америчким Државама

Током прве и друге седмице по Васкрсу, Његово Преосвештенство Епископ липљански Г. Јован, координатор Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, боравио је у радној посети Сједињеним Америчким Државама. Поред учешћа на једанаестом обележавању Спомен-дана Јасеновца у Њујорку, 21. и 22. априла 2012. године, коме је присуствовао са благословом Светог Архијерејског Синода, Владика Јован је имао низ активности на унапређењу рада Одбора за Јасеновац и његових међународних веза и активности.

У четвртак, 19. априла 2012. године, Епископ Јован је учествовао на годишњој конференцији Удружења за проучавање нација (Association for the Study of the Nationalities) на Универзитету Колумбија у Њујорку, чији је извршни директор др Гордон Н. Бардош.

У уторак, 24. априла 2012. године, Епископ липљански Јован је посетио Меморијални музеј холокауста САД у Вашингтону, а у среду, 25. априла 2012. године, имао је састанак са господином Артуром Бергером (Arthur Berger), госпођом Дијаном Салцман (Diana Saltzman), др Стивеном Сејџом (Steven Sage) и више сарадника Музеја, док се у Стејт Департменту срео са амбасадором Дагласом Дејвидсоном (Douglas Davidson), задуженим за питања холокауста и његовом сарадницом госпођом Сјузен Сендлер (Susan Sandler).

У четвртак, 26. априла 2012. године, Епископ Јован се у Њујорку састао са рабином Артуром Шнајером (Arthur Shneier), оснивачем угледне фондације Апел савести, који је вишеструко био укључен у питања балканске кризе деведесетих, да би се потом у Мисији Републике Србије при Уједињеним Нацијама састао са госпођом Кимберли Мен (Kimberly Man) која у УН руководи одељењем које се бави холокаустом.

На свим састанцима било је речи о унапређењу обележавања Спомен-дана Јасеновца у Њујорку, које се врши већ једанаест година, а које од ове године организује Црквено-школска општина Њујорк са Институтом за истраживање Јасеновца, а уз подршку Светог Архијерејског Синода.

Такође, разговарало се о унапређењу проучавања страдања у Другом светском рату на подручју бивше Југославије, за шта у нашем региону не постоји одговарајући академски програм, нити су доступни сви потребни архиви и архивски материјали, док је с друге стране великим институцијама потребна сарадња са стручњацима и институцијама из региона.

На састанцима је учествовала и госпођа Ивана Бартуловић из Београдске отворене школе, сарадница Одбора за Јасеновац, која је предочила капацитете и идеје своје институције у погледу унапређења проучавања страдања у Другом светском рату. Први резултат биће предавање амбасадора Дагласа Дејвидсона на Београдској отвореној школи Oбразовање о холокаусту и превенција масовних злочина које ће бити одржано у четвртак, 10. маја 2012. године, у 17 часова у Београдској отвореној школи.

Током боравка у Сједињеним Америчким Државама, Епископ липљански Јован имао је подршку Министарства спољних послова Републике Србије испољену у сарадњи наше амбасаде у Вашингтону, мисије при Уједињеним Нацијама и Генералног конзулата у Њујорку. Посебно гостопримство је указао амбасадор Босне и Херцеговине у САД господин Митар Кујунџић, који је организовао и вечеру са угледним Србима из Вашингтона.