Активности Верског добротворног старатељства

Активности Верског добротворног старатељства
Активности Верског добротворног старатељства
Активности Верског добротворног старатељства
Активности Верског добротворног старатељства

Посета Дневном боравку особа са сметњама у менталном развоју „Сунце“ и Стационару у Диљској. Ученици веронауке ОШ „Милош Црњански“ посетили Црквену народну кухињу.

Ученици трећег разреда Земунске гимназије посетили су 20. априла 2018. године, заједно са својим вероучитељем г. Дарком Радовановићем и волонтерима Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке, Установу за дневни боравак особа са сметњама у менталном развоју „Сунце“ у насељу Бежанијска коса.

У овој Установи дневно борави и до 130 лица са сметњама у развоју, најчешће лица са Дауновим синдромом и аутизмом. Лица са Дауновим синдромом су насмејани и топли људи који својом искреношћу и непосредношћу плене и зраче позитивно на све око себе, док су лица са аутизмом изолована и усамљена у свом свету који је нама  мање или више недоступан и по правилу не желе физички контакт. Залагањем породице и стручних лица различитих области лица са сметњама у развоју могу дивно да напредују, односно када брига и љубав изостану могу да остану на нивоу детета.

Тим стручних сарадника ове установе, путем пажљиво одабраних активности прилагођених личним потребама и афинитетима сваког штићеника, помаже им да до максимума развију своје потенцијале и  вештине, односно да развију, одрже или коригују постојећи ниво способности како би се што лакше укључили у социјалну средину као равноправни чланови, а њиховим породицама пружају и помоћ и подршку.  

У савремено уређеном простору, површине 2.500 м2, смештено је неколико просторија за дневни боравак, терапеутских радионица, кабинет за домаћинство, сензорна соба, фискултурна сала, трпезарија, кухиња и канцеларије за запослене. У дворишту се налазе два мања спортска терена, сто за стони тенис, две љуљашке и башта зачинског и лековитог биља о којима се штићеници старају.  У дневном боравку они се и друже, а посебно воле да певају и играју.

Вероучитељ Дарко Радовановић и његови ученици су кроз песму спонтано остварили присан контакт са штићеницима ове установе. Најпре су заједно отпеване васкршње песме и химна Светом Сави, а затим су се низале песме популарне музике. Овом радосном сусрету присуствовали су и љубазни домаћини, директорка установе гђа Марина Видојевић и дефектолог гђа Јована Крстић, као и други запослени. Одигране су и партије фудбала, добацивања лопте и стоног тениса. Сви су били видно лепо расположени и насмејани. На крају посете договорен је поновни сусрет.

У Недељу мироносица, првих сведока Христовог Васкрсења, 22. априла 2018. године, волонтери Верског добротворног старатељства су, после свете Литургије, посетили Дом Стационар у Диљској. Као и увек, љубазно су примљени од запослених у Стационару, а с посебном радошћу од његових корисника који су због болести или старачке немоћи непокретни или тешко покретни и зато зависе од туђе неге и пуно им значе ове посете и дружења. Многе од њих волонтери познају, знају њихове животне приче и труде се да са њима поделе сећање на лепе или тешке тренутке, као и да окрепе њихову веру у Васкрслог Господа Христа и пренесу Васкршњу радост Његове Победе над смрћу. Корисници Стационара су углавном везани за постељу или колица, не могу да посећују храм и да долазе на свету Литургију, а многи од њих због безбожног режима у коме су одрастали и живели не познају довољно православну веру, а желели би то.

Дан је био сунчан, дрвеће тек олистало тако да су волонтери после разговора у трпезарији и обиласка корисника по собама дружење наставили у дворишту Стационара чије су просторије светле, врло лепо уређене и чисте. Заједно су се мало забавили с „пахуљицама“ од маслачка кога је било пуно на травњаку Стационара. Разговарали су и са оцем Серафимом коме много недостаје манастир и манастирски живот. Он је делимично покретан и са радошћу је рекао да је ове недеље био на светој Литургији и да се труди да недељом иде у цркву на свету Литургију. Радо се придружио Тамари и Тањи из Милосрдне секције у појању Васкршњег тропара којим су оне улепшале ову посету. Мада су оца Серафима, кад се разболео лекари „отписали“, он се у Стационару лепо опоравио и мирно каже: „Мој живот је у Божјим  рукама“. То би и нама требало стално да буде у срцу и на уму јер би се онда увек трудили да све што радимо и како живимо посматрамо мерилима вечности и Христове победе над смрћу коју је за нас извојевао отворивши нам двери Царства Небеског.

Заиста вам кажем: Који не прими Царство Божије као дијете неће ући у њега (Лк. 18:17). У овој реченици из Светог Писма садржан је „рецепт” за сигурну будућност. На часовима веронауке од првог разреда основне школе деца се упознају са хришћанском вером и полако, али сигурно, усвајају оне вечите вредности које су најбоље средство за спасење. Тако надахнути вером и великом жељом да помогну својим суграђанима ученици веронауке осмог разреда Основне шШколе „Милош Црњански” са Бановог Брда, заједно са вероучитељем г. Дарком Николићем, посетили су Црквену кухињу Верског добротворног старатељства и узели учешћа у подели топлих оброка корисницима.

Док су једни сервирали храну, други су прали посуђе. Својим еланом и лепотом су позитивно утицали на кориснике кухиње, којима су на овај начин показали да нису заборављени и остављени. Након поделе ручка, ученици су обишли просторије Верског добротворног старатељства где су их службеници упознали и са осталим активностима које спроводи Верско добротворно старатељство.

Извор: ВДС

Активности Верског добротворног старатељства
Активности Верског добротворног старатељства
Активности Верског добротворног старатељства
Активности Верског добротворног старатељства
Активности Верског добротворног старатељства
Активности Верског добротворног старатељства
Активности Верског добротворног старатељства
Активности Верског добротворног старатељства